Omeleta s medvedím cesnakom alebo púpavovými listami a paprikou
Zdieľaj recept s priateľmi:
Chutná fit omeleta bohatá na vitamíny a minerály, ktorú si môžete pripraviť s púpavovými listami alebo medvedím cesnakom. Perfektne sa hodí na raňajky či večeru, vďaka vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu sacharidov.
Púpavové listy sú ľahko dostupnou, liečivou bylinkou ktorá sa dá zúžitkovať rôznymi spôsobmi, či už jej pridaním do jedál, rôznych smoothies alebo na výrobu liečivých sirupov. Púpavové listy obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A, minerály draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor. Je tiež bohatá na saponíny, horčíny, chlorofyl a inulín.
Medvedí cesnak je na Slovensku pomerne známy - je to chutná liečivá bylina so špecifickou cesnakovou chuťou, ktorá pomáha ľuďom pri najrôznejších zdravotných ťažkostiach. Má perfektné prečisťovacie vlastnosti, pomôže aj pri žalúdočných či kožných problémoch, problémoch s vyskoým krvným tlakom, kŕčovými žilami aj bolesťami hlavy. Listy rastliny obsahujú vitamín C, alicín a iné látky s obsahom síry, selén, vitamíny B – najmä pyridoxin B6. Listy majú (tak ako aj cesnak kuchynský) anitbakteriálny, antioxiadčný, protirakovinotvorný, protisklerotický a imunostimulačný účinok. Z medvedieho cesnaku je možné vytvoriť množstvo chutných a zdravých jedál.
V miske rozmiešame vajíčka so strúhaným syrom a korením.
Na panvici si rozohrejeme olej a zľahka na ňom podusíme medvedí cesnak alebo púpavové listy domäkka.
Pridáme vajíčkovú zmes, posypeme očistenou a nadrobno nakrájanou paprikou a omeletu varíme, dokým jej vrchná časť nezhustne a nechytí zlatistú farbu (zhruba 3 minúty).
Omeletu predelíme na polovicu a naservírujeme na tanier.
Omeletu môžeme podávať s celozrnným pečivom či zeleninovým šalátom.