Ak milujete tvarohové dezerty, určite vás poteší recept na tento osviežujúci nepečený piškótový koláč s tvarohom a bobuľovým ovocím. Svieže chute vanilky, citrónu a bobúľ si zamilujete. Vďaka vysokému obsahu bielkovín si koláč môžete vychutnať aj na raňajky či po tréningu a nemusíte mať žiadne výčitky. Tento piškótový koláč je bez pridaného cukru a sladený je iba xylitolom. Na porciu dokonca obsahuje iba okolo 120 kcal a 1 g tuku. Poďte ho vyskúšať :)
Dezert sa ľahko pripravuje a má bohatú textúru. Chuťovo pripomína klasické smotanové torty, avšak vďaka nízkotučnému jogurtu a tvarohu má oveľa nížší obsah tuku a kalórií. Perfektne sa hodí aj ako zdravšia narodeninová torta, ktorú v mojom okolí obľubujú najmä muži. Príprava je pritom veľmi jednoduchá a verte mi, že budete odrátavať minúty, kým koláč stuhne a vy si ho budete môcť vychutnať :)
Vlhká, ale chrumkavá kôrka je vytvorená z celozrnných piškót, ktoré sa na tento typ koláča perfektne hodia. Celozrnné piškóty kúpite vo veľkých supermarketoch, obchodoch so zdravou výživou alebo v DM. Môžete však použiť aj vaše obľúbené keksy, prípadne tieto domáce sušienky: Pohánkové/grahamové sušienky s medom .
Plnka spája grécky jogurt, tvaroh a krémový syr vďaka čomu je piškótový koláč plný bielkovín a má príjemnú konzistenciu. Na ovocnú vrstvu som použila zmes bobuľového ovocia, ale i tu môžete zapojiť svoje vlastné chute a použiť iné lesné ovocie, prípadne marhule, broskyne či dokonca pridať jemne exotické nôty ako kiwi alebo mango.
Dno formy (25 x 15 cm) vystelieme alobalom tak, aby prekrýval aj bočné strany.
Na celé dno formy poukladáme piškóty.
V miske si zmiešame grécky jogurt, cream cheese, tvaroh, citrónovú šťavu, xylitol a vanilkový extrakt.
V malom hrni si zohrejeme polovicu vody a necháme v nej rozpustiť 2 ČL agar prášku. Varíme niekoľko minút na miernom ohni a po vychladnutí vmiešame do pripravenej zmesi.
Zmes navrstvíme na piškóty a necháme stuhnúť v chladničke 20 minút.
V druhej polovici vody rozpustíme zvyšok agar prášku a opäť varíme niekoľko minút.
Na korpus poukladáme bobuľové ovocie a koláč zalejeme vychladnutou želatínou.
Koláč necháme stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny.