Opäť raz výborný recept na nepečenú alternatívu sladkého dezertu. Pre všetkých milovníkov kakaových dobrôt na rôzne spôsoby predstavujem zdravím ospevované nepečené kakaové kocky.
Tento ľahký recept v sebe ukrýva chutné, zdravé a na prípravu jednoduché nepečené kakaové kocky vyrobené z kvalitných, vitamínmi nabitých surovín, ako datle, orechy, kakao, banány a med. Tieto zdravé kocky neobsahujú žiadnu múku ani lepok, takže sú vynikajúcou pochúťkou aj pre celiatikov.
Kakaové kocky sa skladajú z dvoch dôležitých a na seba nadväzujúcich vrstiev. Prvá vrstva je tuhšia a tvorí základ tohto nepečeného koláča. Vrchná vrstva je zase o čosi krémovejšia a jemnejšia, s príjemným nádychom banánovej chute, ktorá dezert osvieži. Presvedčte sa o tom, aké úžasné je banánovo-kakaové spojenie v tomto chutnom, nepečenom dezerte. Pre vegánsku verziu stačí, ak namiesto medu použijete javorový sirup.
Nepečené kakaové kocky sú bohaté na vlákninu, mnoho mikronutrientov a zdravé tuky. Koláč je skutočne dosť sýty, takže poslúži aj ako zdravá forma raňajok či sýty snack medzi jedlami.
Datle alebo hrozienka dáme do misky s teplou vodou a necháme namáčať po dobu 30 minút, potom scedíme.
Datle, mandle, vlašské orechy (alebo ovsené vločky) a kakao spolu poriadne rozmixujeme v kuchynskom robote.
Zmes rozotrieme do menšieho pekáča/formy (napr. na chlebík) a uložíme do mrazničky. Veľkosť formy môžete zvoliť podľa toho, aké vysoké kocky chcete mať.
Banány, mandľové (alebo arašidové) maslo, med a ďalšiu 1/4 hrnčeka kakaa spolu rozmixujeme v mixéri.
Vzniknutú zmes rozotrieme na spodnú vrstvu.
Takto pripravené kocky uložíme aspoň na 2 hodiny do mrazničky.
Keď sú tuhé, vyberieme ich a nakrájame.
Kocky, ktoré nejdete konzumovať opäť vložte do mrazničky. Z mrazničky ich vyberieme pár minút pred konzumáciou.