Vyskúšali ste už poké? Poké je havajské národné jedlo vo forme misky, ktorá sa tradične podáva s nejakým druhom surovej ryby. Ja som si zvolila v našich končinách dobre dostupného lososa, ktorého som doplnila v Poké miske mojimi obľúbenými druhmi zeleniny - uhorkou, mrkvou, pórom a avokádom. Recept na lososové poké je tu pre všetkých, ktorí radi skúšajú nové, zaujímavé jedlá.
Vytvoriť si vlastné Poké v pohodlí domova nie je navyše vôbec ťažké. Výhodou je možnosť prispôsobiť si ingrediencie podľa vašej chuti, ceny a taktiež dostupnosti. Pre najlepší výsledok ale určite odporúčam zájsť do ázijských potravín a zohnať si tam všetky potrebné suroviny. Výsledok isto poteší :)
Vyrobte si v miske toto zdravé, hravé a na oko lákavé jedlo plné mikronutrientov. Ideálne a najbezpečnejšie bude, ak sa vám podarí zohnať si lososa v sushi kvalite. Jedlo však nepokazíte ani v prípade, ak si klasického lososa upečiete či udusíte a pridáte ho do misky takto tepelne upraveného.
Tip na záver: Aby bol losos plný chuti, nezabudnite ho začať marinovať v omáčke o niečo skôr, aby stihol nasiaknuť všetky chute.
Začneme s prípravou lososových kúskov. Lososa si opláchneme, zbavíme ho kože a nakrájame na približne polcentimetrové kocky.
V miske si zmiešame sezamový olej, sójovú omáčku a ryžový ocot.
Premiešame, pridáme lososové kúsky, opäť premiešame a odložíme do chladničky aspoň na 10 minút.
Ryžu zalejeme dvojnásobným objemom vody, zľahka ju osolíme a varíme do mäkka.
Následne si pripravíme zeleninu. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky.
Pór a uhorku umyjeme a nakrájame na tenké kolieska.
Špenát umyjeme, osušíme a raz či dvakrát prekrojíme.
Začíname servírovať. Na dno misky dáme polovicu uvarenej ryže, na ňu navrstvíme kôpky jednotlivej zeleniny a na úplný vrch poukladáme kúsky lososa a mesiačiky avokáda.