Linguine s morskými plodmi v paradajkovej omáčke je pravdepodobne jedlo, ktoré vám príde na rozum počas letnej dovolenky pri mori. A presne takto prišla aj inšpirácia k tomuto receptu. Po dovolenke sa mi cnelo za týmto skvelým jedlom s plodmi mora, a preto som sa ho rozhodla urobiť doma - a to ešte v zdravšej verzii. Nakoniec sa celkom divím, prečo mi to nenapadlo aj skôr, keďže je recept na tieto celozrnné linguine s morskými plodmi tak jednoduchý a rýchly.
Cestoviny s morskými plodmi si teda môžete pokojne pripraviť aj doma, napríklad aj počas zimných mesiacov, keď sa vám zacnie za letnými radovánkami pri mori.
Plody mora som kúpila mrazené a obsahovali mušle, chobotnicu a kalmáre. Odporúčam nimi v recepte nešetriť, sú nielen veľmi chutné, zdravé, ale aj bohaté na bielkoviny. Zároveň má jedlo celkom slušný obsah vlákniny a drží si nízky pomer tuku. A ak náhodou nezoženiete celozrnné linguine (kúpila som ich v DM), nerobte si z toho ťažkú hlavu - použiť môžete v recepte aj akékoľvek iné cestoviny, s kľudným svedomím aj celozrnné špagety. A ako príjemný bonus na záver - jedlo vôbec nie je náročné ani na financie.
Takže ak máte radi morské plody a cestovinové jedlá, tieto celozrnné cestoviny s morskými plodmi v paradajkovej omáčke si isto obľúbite na prvé ochutnanie. Ja sa už teraz neviem dočkať, kedy ich urobím znova. A ak máte doma zbytok bieleho vína a alkohol vám vo vašej diéte neprekáža, môžete z neho trocha priliať do omáčky. Mne tam síce nechýbalo, ale ak si potrpíte na kvalitnom kulinárskom zážitku, tak smelo do toho ;)
Tip: Ak vám prekáža vysoký obsah sacharidov z cestovín, môžete si toto jedlo pripraviť so zoodles - špiralizovanou cuketou či inou zeleninou, namiesto klasických cestovín.
Cestoviny linguine uvaríme vo vriacej a osolenej vode do mäkka (al dente). Po uvarení ich precedíme.
Medzičasom si vo veľkej, hlbokej panvici (odporúčam túto) alebo v hrnci opražíme nadrobno nasekanú cibuľu na rozpálenom oleji.
Potom pridáme rozmrazené plody mora a 2 minúty ich pražíme spolu s cibuľou.
Následne pridáme paradajkové pyré, roztlačené strúčiky cesnaku, korenie, soľ a citrónovú šťavu. Omáčku varíme za občasného miešania na miernom plameni 10 minút.
Nakoniec do omáčky vmiešame aj nasekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame a odstavíme ju z tepla.
Precedené cestoviny servírujeme spolu s pripravenou omáčkou. Jedlo odporúčam posypať strúhaným parmezánom.