Lepšie krémové tekvicové rizoto som snáď ešte nemala! Ak aj vy zbožňujete tekvicové recepty, určite si recept uložte a vyskúšajte počas tekvicovej sezóny. Toto tekvicové Hokkaido rizoto je tak jednoduché na prípravu, hotové do pol hodiny a to spojenie chutí je priam božské. Navyše je to jedlo, ktoré príjemne zahreje najmä v sychravom a chladnejšom počasí.
Krémové rizoto z tekvice je skutočne rýchly recept, ku ktorému naviac ani nepotrebujete množstvo surovín. Určite odporúčam kombinovať ho so sušenými brusnicami, nakoľko mu dodajú skvelú finálnu chuť. Takisto odporúčam na záver pridať aj nasekaný čerstvý koriander, prípadne bazalku. To spojenie chutí si zamilujete! Tekvicové rizoto som pripravila s ryžou SOS Classic, ktorá má štruktúru vhodnú práve na prípravu rizota.
Rizoto je celkom nízkokalorické. Jedna sýta porcia tohto rizota má len okolo 412 kcal a vďaka tekvici je naviac bohaté na vlákninu. Ak by ste si chceli do rizota pridať aj dodatočný zdroj bielkovín, odporúčam napríklad ugrilované kuracie prsia, alebo tuniaka.
Nech vám rizoto chutí. Je to chutný a zdravý recept, v ktorom môžete ľahko využiť tekvicu Hokkaido, prípadne aj iný druh tekvice.
Kúsky tekvice dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola hladina tesne nad kúskami tekvice.
Tekvicu uvaríme vo vode do mäkka (približne 10 minút, v závislosti od veľkosti kúskov).
V druhom, väčšom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Potom pridáme prelisované strúčiky cesnaku, ryžu (nepremytú) a restujeme ich na silnejšom plameni približne 2 minúty.
Potom ryžu zalejeme vývarom, pridáme korenie, soľ a rizoto varíme odokryté približne 15 minút na slabšom plameni.
Uvarenú tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom aj s vodou, v ktorej sa varila.
Hotové tekvicové pyré vmiešame do takmer uvarenej ryže a spolu ich varíme ešte 5 minút. Ak nie je rizoto dostatočne krémové, môžeme pridať aj vodu podľa potreby.
Na záver do rizota vmiešame aj parmezán, brusnice a pri servírovaní rizoto posypeme nasekanými bylinkami.