Tento jednoduchý kelový šalát s ananásom, tuniakom a rukolou určite poteší nejedného milovníka kelu. Len pár minút príprav a na stole máte chutný, nízkokalorický šalát plný bielkovín a vitamínov. Perfektne sa hodí na obed alebo ako ľahká večera. Kombináciu kelu, tuniaka a ananásu si určite zamilujete - šalát je vďaka tomu plný zdraviu prospešných látok a zaujímavých chutí.
Kel pomáha pri problémoch s pečeňou, žalúdkom a pri črevných problémoch. Vďaka vysokému obsahu vlákniny priaznivo pôsobí na trávenie. Pomáha tiež pri znižovaní cholesterolu, posilňuje steny ciev a imunitný systém. Je významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre krvotvorbu a zdravý vývoj plodu. Chráni takisto pred rakovinou prsníka a prostaty. Sú v ňom podstatne zastúpené minerály ako mangán, sodík, draslík, horčík, meď a železo.
100g kelu obsahuje až 308% odporúčanej dennej dávky (ODD) vitamínu A, 200% ODD vitamínu C a 1021% ODD vitamínu K. Vitamíny A a K sú rozpustné v tukoch, preto v recepte odporúčam použiť tuniaka v olivovom oleji, nie vo vode.
Jemne tepelne upravený kel vám dokonca dodá o niečo viac zdraviu prospešných látok ako ten surový. Tak poďte tento chutný kelový šalát s ananásom, tuniakom a rukolou vyskúšať tiež.