Kapustová ryža na indický spôsob predstavuje chuťovo zaujímavú prílohu, alebo základ hlavného jedla. Tento recept je perfektný najmä vtedy, ak chcete hravo využiť ryžu z predchádzajúcich dní, a to v chutnej podobe. Jedlo je veľmi jednoduché na prípravu a výsledok očarí.
Najlepšie za mňa tento recept chutí v spojení s ryžou SOS Basmati. Má jemné, dlhé zrnká a svojou arómou sa neskutočne hodí práve do indickej kuchyne, v spojení s indickými koreninami. Kapusta zase ryžu oživí svojou jemnou chuťou a chrumkavosťou. Odporúčam pridať aj za hrsť arašídov či kešu orechov, pre dodanie ďalšieho chrumkavého elementu.
Poďte sa vyhrať s orientálnymi koreninami a pripravte si kapustovú ryžu ako zaujímavú prílohu, prípadne ju doplňte o kúsky opečeného tofu či kuracieho mäsa a vychutnejte si ju ako plnohodnotné jedlo. Určite nevynechajte ani čerstvý koriander.
Ingrediencie
100 g ryže SOS Basmati (alebo 250 g ryže pripravenej z predošlého dňa) (odporúčam túto)
250 ml vody
1/2 ČL soli
200 g hlávkovej kapusty
100 g mrkvy
1 PL oleja alebo ghee masla
1 cibuľa
1/2 ČL kari korenia
1/4 ČL kurkumy
1/4 ČL korenia garam masala
2 strúčiky cesnaku
30 g arašidov alebo kešu orechov
koriander a pór (podľa chuti)
štipka čerstvo namletého čierneho korenia
Postup
Ak nemáme uvarenú ryžu z predošlého dňa, uvaríme si čerstvú. Ryžu prepláchneme pod tečúcou vodou, a potom ju v hrnci zalejeme s 250 ml vody.
Pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju pod pokrievkou na slabšom plameni domäkka (približne 15minút). Ryžu po dovarení necháme vychladnúť, aby sa nám v závere nelepila.
Vo woku si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, najemno nastrúhanú mrkvu, na tenké pásiky nakrájanú kapustu, všetky korenia, arašídy a restujeme približne 5 minút na silnom plameni.
Potom k zelenine pridáme uvarenú ryžu a miešame na miernom plameni ešte približne 2 minúty tak, aby sa všetky suroviny prepojili.