Koláče s červenou repou začínajú už dlhšie získavať na svojej popularite. Niet sa čomu čudovať, sú vynikajúce a šťavnaté. Mojím najobľúbenejším receptom na koláč s červenou repou doteraz je tento jemný, vláčny a samozrejme aj zdravý kakaový koláč s cviklou bez múky, s minimom pridaného sladidla a tuku.
Cviklu, ktorá pridá koláču krásnu červenkastú farbu a vláčnosť, v ňom vôbec neucítite. Namiesto múky si v ceste zahrá hlavnú úlohu kakao, ktoré ju hravo nahradí a zabezpečí, že koláčik tak bude úplne bez lepku. A tú výslednú čokoládovú chuť si isto zamilujete. Polovica hrnčeka kakaa v recepte predstavuje približne 45 g. Skvelú chuť koláča zabezpečí aj voňavá škorica s perníkovým korením.
Koláč je jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Je pomerne bohatý na bielkoviny a vlákninu. Upečený koláč má stredne pevnú konzistenciu a chutí perfektne s tvarohovou polevou a ovocím, posypať ho môžete aj vlašskými či pekanovými orechami a kakaovými bôbmi. Pripravte si tento fit cviklový koláč a roztancujte svoje chuťové poháriky.
Následne ju dáme do hrnca spolu so zvoleným likvidným sladidlom a varíme na veľkom plameni, dokým cvikla nepustí šťavu a nezačne vrieť.
Keď začne vrieť, hrniec prikryjeme a cviklu dusíme ďalších 20-30 minút na slabom plameni.
Občas ju skontrolujeme a premiešame, aby sa nepripálila.
Keď je cvikla hotová, dáme ju spolu s ostatnými surovinami na koláč do mixéra a poriadne rozmixujeme.
Vznikne nám redšie cesto, ktoré vylejeme do veľkej tortovej, prípadne inej formy na pečenie. Ak použijete polovičné množstvo surovín, môžete koláč upiecť vo forme na chlebík. Koláč po upečení narastie iba minimálne.
Koláč pečieme 30-35 minút na 180 stupňoch.
Tvaroh, jogurt a sladidlo si spolu poriadne zmiešame.
Keď koláč vychladne, natrieme naňho túto tvarohovú polevu, poukladáme zvolené ovocie a môžeme posypať orechmi a kakaovými bôbmi.
Koláč môžete konzumovať ihneď, no najlepšie chutí vychladený aspoň po 5 hodinách v chladničke.