Fit Recepty
Sleduj ma
Jednoduchý, zdravý koláč s makom

Jednoduchý, zdravý koláč s makom

Chcete si pripraviť ten najjednoduchší, rýchly koláč s makom, ktorý bude zároveň zdravý? Potom isto vyskúšajte tento recept - koláč je veľmi chutný, dokonale vláčny, a tak jednoduchý. Potrebujete k nemu iba zopár surovín. Tento makový koláč je skvelý nielen ako dezert, vychutnať si ho môžete aj na raňajky spolu s dobrou šálkou kávy či čaju. Mňam!

Ako základ cesta použijeme ovsenú múku a pomletý mak. Makovú tortu som pripravila bez cukru, namiesto neho som použila xylitol. Ak však máte iné preferencie, pokojne môžete zvoliť iné sypké sladidlo.

Vrch makového koláča som potrela tvarohom - ak chcete, môžete si tvaroh rozmiešať aj s trochou flavdrops či medu. Tvaroh zároveň koláč osvieži a pridá mu na obsahu bielkovín, vďaka čomu vás aj viac zasýti.

Tento zdravý makový koláč je dokonale vláčny a jemný. Do cesta stačilo použiť za lyžicu olivového oleja Borges Extra Mild, ktorý som zvolila kvôli jeho jemnej chuti, vďaka čomu je ideálny na pečenie, a to aj do sladkých receptov. Koláčik som vytvorila k oslave 125.-temu výročiu značky Borges. Poďte s nami teda osláviť a pripravte si aj vy tento chutný zákusok :)

Z uvedených surovín mi vyšlo cesto do malej tortovej formy s priemerom 15 cm. Ak by ste si teda chceli pripraviť štandardne veľkú tortu, odporúčam množstvo surovín zdvojnásobiť.

Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 5 bielkov
  • 3 PL (40 g) xylitolu (prípadne iného sypkého sladidla)
  • 4 PL (40 g) ovsenej múky
  • 3 PL (30 g) pomletého maku
  • 1 PL olivového oleja Borges Extra Mild (odporúčam tento)
  • nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
  • štipka soli
  • Na ozdobu:
  • 250 g nízkotučného roztierateľného tvarohu
  • maliny
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
  2. V druhej miske si zmiešame pomletý mak s ovsenou múkou, xylitolom, olejom a kôrou z citróna.
  3. Následne do surovín opatrne vmiešame vyšľahané bielky.
  4. Cesto vylejeme do formy (tortová s priemerom cca 15 cm) a koláč pečieme približne 18 minút pri 180 stupňoch (teplovzdušná rúra, režim fúkanie).
  5. Hotový koláč necháme vychladnúť a potom ho potrieme jemným tvarohom a dozdobíme malinami.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy30 minút
Výdatnosť6 krajcov
Nutričné hodnoty /
KCal122 KCal
Sacharidy8 g
Vláknina1 g
Bielkoviny10 g
Tuky4 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu