Jednoduchý bulgur s tekvicou a šošovicou je komfortné jedlo, ideálne do sychravého jesenného počasia - zahreje, zasýti a isto si na ňom aj pochutíte. Podávať ho môžete samostatne, prípadne ako zaujímavú prílohu k mäsu či rybám, alebo teplý šalát spolu s ugrilovaným halloumi syrom, alebo jednoducho nadrobeným kozím či feta syrom. Recept je veľmi jednoduchý, poďte ho skúsiť.
Jedlo je bohaté na vlákninu, rôzne druhy zeleniny a zároveň je nízkokalorické. Ochutené je zálievkou z citrónovej šťavy, olivového oleja, čili, cesnaku a korenín.
Do tohto receptu sa bude ideálne hodiť tekvica Hokkaido, ktorá mu dodá úžasne sladkastú chuť. Okrem bulguru môžete použiť aj quinou či kuskus, zaexperimentovať môžete aj s chuťovo výraznejšou pohánkou.
Skúste tento výživný a teplý šalát z bulguru s tekvicou a šošovicou. Prajem dobrú chuť :)
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup
Bulgur a šošovicu prepláchneme pod tečúcou vodou.
Potom ich dáme do hrnca a zalejeme dvojnásobným objemom vody. Varíme ich spolu približne 15 minút, pokým neabsorbujú všetku vodu.
Vo väčšej panvici (ideálne vo woku) si rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom nadrobno nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájanú tekvicu (restujeme 2 - 3 minúty).
Potom pridáme nasekané paradajky, uvarený bulgur so šošovicou, koreniny, soľ a citrónovú šťavu.
Pridáme 150 ml vody, dobre zamiešame a panvicu prikryjeme. Jedlo dusíme ešte 5 - 8 minút.
Hotové jedlo rozdelíme na 4 časti a napokon ozdobíme petržlenovou vňaťou a jarnou cibuľkou.