Jednoduché makové guličky bez pridaného cukru a bez lepku. Sú skvelým zdrojom vápnika, mangánu, horčíka, fosforu, železa a zinku. Hodia sa na všedný deň, no takisto aj na sviatočný stôl. Na tieto zdravé makové guličky potrebujete len 4 ingrediencie a 15 minút času. Ak obľubujete mak, zamilujete si chuť i vôňu týchto guličiek.
Všetko, čo potrebujete je mak, namočené hrozienka alebo brusnice a vodu. Všetko to spolu jednoducho rozmixujete vo výkonnom sekáčiku s ostrými nožmi (odporúčam tento) . V prípade, že chcete zjemniť chuť maku, pridajte do receptu aj pomleté orechy. Tento recept je skvelý na Vianoce, pretože doň môžete zapojiť i vaše deti. Vyhrniete si rukávy a spoločne môžete tvarovať z cesta guličky a obaľovať ich v kokose.
Najlepšie je si mak pomlieť doma, pretože pomletý mak z obchodu býva častokrát zoxidovaný, a tým pádom aj horký. Čerstvo pomletý mak dodá týmto makovým guľkám tú správnu chuť.
Tento jednoduchý dezert plný nutrične hodnotných surovín určite zažiari medzi koláčmi a dezertami na vianočnom stole. Príprava je však natoľko jednoduchá, že ho pokojne stíhate pripraviť aj pred príchodom nečakanej návštevy či len tak k filmu, keď dostanete chuť na makovú dobrotu. Zdravé makové guličky sú pre mňa, ako milovníka maku, rozhodne jedným z najobľúbenejších rýchlych dezertov.