Ak hľadáte skutočný zážitok pre vaše chuťové poháriky, tak toto jednoduché kari z červenej šošovice s batatmi musíte vyskúšať. Toto jednoduché a výživné jedlo, vhodné aj pre vegánov, spája pikantné koreniny s jemne sladkou chuťou batatov, vytvárajúc tak harmonickú symfóniu chutí. Mňam! Okrem toho je tento šošovicový kari recept veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu (do 30 minút) a bohatý aj po nutričnej stránke.
Základom tohto receptu je červená šošovica, ktorá svojou rýchlosťou varenia a výživovými hodnotami zaručuje ľahké a zdravé jedlo. Bataty s ich sladkosťou, pridávajú do kari bohatú chuťovú dimenziu, ktorá sa líši od tradičných receptov. Kokosové mlieko je tajnou zložkou, ktorá chute vyváži svojou jemnou krémovosťou a exotickým nádychom. Výber korenia dodáva jedlu charakteristický indický nádych a arómu.
Toto jednoduché šošovicové kari s batatami je výborné samotné, no skvelo sa hodí aj k podávaniu s pšenom, bulgurom, kuskusom, naanom alebo aromatickou ryžou. Jedlo tiež dobre zasýti.
Pre milovníkov indických chutí a tých, ktorí si želajú objaviť nové kulinárske zážitky, je toto šošovicové kari s batatmi skutočným zážitkom. Takže, poďte na to a nechajte sa unášať vôňou a chuťou exotických korenín!
Verím, že si tento recept zamilujete, tak ako ja. Prajem vám dobrú chuť. :)
čerstvá petržlenová vňať alebo koriander (na posypanie)
Postup
V hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita.
Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a všetky koreniny a párkrát ich premiešame na stredne silnom plameni.
Pridáme kari pastu, paradajkový pretlak a zmes ešte minútu restujeme.
Potom pridáme prepláchnutú šošovicu, očistený a na malé kúsky nakrájaný batat a restujeme ich približne 2 minúty.
Potom pridáme kokosové mlieko (alebo smotanu) a pridáme 200 ml vody a soľ.
Hrniec zakryjeme a kari necháme variť na slabšom polameni približne 20 - 25 minút, pričom ho občas skontrolujeme a v prípade potreby doplníme vodu a zamiešame.
Ryžu prepláchneme a v menšom hrnci ju zalejeme dvojnásobným objemom vody.
Osolíme ju, pridáme k nej čerstvé bylinky a varíme ju do mäkka, pod pokrievkou na slabom plameni, približne 15 minút.
Hotové kari posypeme čerstvými bylinkami a podávame spolu s uvarenou ryžou.