Gazpacho je tradičná španielska studená zeleninová polievka. Táto jednoduchá gazpacho polievka je chutná, zdravá a navyše hotová do 10 minút - čo viac si priať. Poďte si ju pripraviť podľa tohto jednoduchého receptu.
Základom gazpacho polievky sú vždy čerstvé, zrelé paradajky. S receptom na gazpacho sa dá dobre experimentovať a využiť v nej tak môžete aj inú zeleninu, podľa svojej vôle. Studená gazpacho polievka je veľmi bohatá na vitamíny A a C a zastúpené sú v nej aj niektoré minerály. Je v skutku nízkokalorická, a teda diétna, na 1 porciu obsahuje iba 130 kcal. Neobsahuje žiadne živočíšne suroviny, a tak je vhodná aj pre vegánov či rôznych alergikov.
Kombinácia slov studená a polievka znie možno pre tých, ktorí ju ešte nevyskúšali zaujímavo, ba priam strašidelne. Verte mi, aj ja som sa na túto studenú polievku dlho odhodlávala. No som rada, že som si ju napokon pripravila. Bola totiž vynikajúca, a tak jednoduchá! Úplne skvele padne počas horúcich letných dní, kedy úžasne osvieži, ale zároveň aj zasýti.
Pri výbere zeleniny dbajte na to, aby bola poriadne dozretá. Vtedy má najintenzívnejšiu chuť a gazpacho tak bude chutiť ako nebíčko v papuľke. Ak stavíte na domácu zeleninu zo záhradky, určite nie je čo pokaziť. Mimochodom, ak by ste chceli túto studenú polievku podávať úplne hladučkú, mixujte ju dostatočne dlho a na záver ju môžete aj precediť cez sitko.
Určite túto jednoduchú gazpacho polievku skúste. Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať veľkú dávku zeleniny, a to v chutnej podobe!