Fit Recepty
Sleduj ma
Jednoduchá gazpacho polievka - studená

Jednoduchá gazpacho polievka - studená

Gazpacho je tradičná španielska studená zeleninová polievka. Táto jednoduchá gazpacho polievka je chutná, zdravá a navyše hotová do 10 minút - čo viac si priať. Poďte si ju pripraviť podľa tohto jednoduchého receptu.

Základom gazpacho polievky sú vždy čerstvé, zrelé paradajky. S receptom na gazpacho sa dá dobre experimentovať a využiť v nej tak môžete aj inú zeleninu, podľa svojej vôle. Studená gazpacho polievka je veľmi bohatá na vitamíny A a C a zastúpené sú v nej aj niektoré minerály. Je v skutku nízkokalorická, a teda diétna, na 1 porciu obsahuje iba 130 kcal. Neobsahuje žiadne živočíšne suroviny, a tak je vhodná aj pre vegánov či rôznych alergikov.

Kombinácia slov studená a polievka znie možno pre tých, ktorí ju ešte nevyskúšali zaujímavo, ba priam strašidelne. Verte mi, aj ja som sa na túto studenú polievku dlho odhodlávala. No som rada, že som si ju napokon pripravila. Bola totiž vynikajúca, a tak jednoduchá! Úplne skvele padne počas horúcich letných dní, kedy úžasne osvieži, ale zároveň aj zasýti.

Pri výbere zeleniny dbajte na to, aby bola poriadne dozretá. Vtedy má najintenzívnejšiu chuť a gazpacho tak bude chutiť ako nebíčko v papuľke. Ak stavíte na domácu zeleninu zo záhradky, určite nie je čo pokaziť. Mimochodom, ak by ste chceli túto studenú polievku podávať úplne hladučkú, mixujte ju dostatočne dlho a na záver ju môžete aj precediť cez sitko.

Určite túto jednoduchú gazpacho polievku skúste. Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať veľkú dávku zeleniny, a to v chutnej podobe!

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 1 kg paradajok
  • 1 veľká šalátová uhorka
  • 1/2 menšej červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • 1-2 PL červeného vínneho octu
  • 100 ml vody
  • soľ, mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 2 stopky petržlenovej vňate
  • 1 ČL sušenej bazalky
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Zeleninu umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu a cesnak očistíme.
  2. Všetky suroviny následne dáme do veľkého stolného mixéra a rozmixujeme ich dohladka. Ocot, soľ a mleté čierne korenie pridáme podľa chuti.
  3. Gazpacho polievku dáme ideálne aspoň na 2 hodiny do chladničky, potom chutí najlepšie.
  4. Pred podávaním môžeme polievku pofŕkať trochou olivového oleja navyše a dozdobiť ju cherry paradajkami či inou zeleninou.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy10 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal130 KCal
Sacharidy11 g
Vláknina4 g
Bielkoviny3 g
Tuky8 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu