Vynikajúca príloha gréckeho pôvodu, ktorá rozvonia každé jedlo. Aromatická grécka ryža s citrónom sa hodí najmä ako príloha ku grilovanému mäsu, špízom alebo rybám. Ak si chcete ozvláštniť prílohu k jedlám, odporúčam tento recept vyskúšať.
Túto ryžu môžete poprípade servírovať aj ako hlavné jedlo, vtedy ju odporúčam doplniť napríklad o feta syr či kúsky lososa. Ako základ receptu som použila ryžu SOS Jasmine. Tá je do podobných receptov ideálna vzhľadom na svoju chuť aj štruktúru. Ak chceme dostať čo najideálnejšiu štruktúru ryže, odporúčam ju po poriadnom premytí pod tečúcou vodou ešte nechať namočenú vo vode približne 10-15 minút. Takto ryžu zbavíme veľkej časti škrobu a zrnká ryže budú po dovarení oddelenejšie. V tomto recepte totiž nechceme dostať lepivú ryžu. Namočením tiež skrátime čas prípravy ryže a vnútro ryže sa stihne uvariť skôr, než vonkajšia časť príliš zmäkne a stratí svoj tvar.
Milovníkom kôpru odporúčam zamiešať do ryže ku koncu jednu nasekanú vetvičku kôpru. Ak ho však neobľubujete, pokojne kôpor vynechajte, postačíte si aj s petržlenovou vňaťou.
Prajem vám dobrú chuť a ak tento recept vyskúšate, určite mi napíšte, ako vám chutilo :)
Ryžu poriadne premyjeme pod tečúcou vodou, aby sme ju zbavili čo najviac škrobu.
Potom ju zalejeme vodou a necháme 10 minút postáť vo vode. Potom ju znova premyjeme a poriadne scedíme, môžeme ju ideálne aj osušiť v papierovej utierke.
V hrnci si na rozohriatom olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný strúčik cesnaku.
Keď je cibuľa transparentná, pridáme do hrnca umytú ryžu a 2 minúty ju restujeme.
Ryžu zalejeme s 500 ml vývaru, osolíme ju a varíme odokrytú do mäkka (približne 15 minút).
Keď je ryža takmer hotová, zakryjeme ju s pokrievkou a necháme 10 minút postáť (mimo plameňa). Tento krok takisto zabezpečí, že si ryžové zrnká zachovajú ideálnu štruktúru.
Do hotovej ryže potom vmiešame šťavu z 2 citrónov a kôru z 1 citróna a tiež umytú a nasekanú petržlenovú vňať, prípadne aj kôpor.