Pochutnajte si na tomto výbornom bezmäsitom jedle, v ktorom hrajú hlavné úlohy mrkva a tofu - fit mrkvové ragú s tofu. Je to jednoduchý vegánsky recept, ktorý poteší nielen ako bohatý zdroj vlákniny, no tiež množstva vitamínov, minerálov i bielkovín z rastlinných zdrojov.
Z uvedených surovín vám výjdu 4 menšie alebo 2 veľké porcie. Menšia porcia je ideálna na večeru, veľká poslúži ako sýty obed. Ak by ste chceli mať v tomto mrkvovom ragú viac omáčky, stačí, ak jedlo podlejete trochou viac smotany a vody. Opečené tofu pridávam k mrkve až ku koncu, aby nebolo príliš rozmrvené. Ak sa vám však náhodou nechce robiť tento krok zvlášť, môžete si ich udusiť spolu v jednom hrnci.
Fit mrkvové ragú s tofu odporúčam podávať spolu s hranolkami zo sladkých zemiakov. Tie sa svojou sladkastou chuťou k jedlu neskutočne dobre hodia. Recept na domáce batátové hranolky nájdete tu: Najlepšie hranolky zo sladkých zemiakov (batátov) .
Ak teda máte doma zásobu tofu a mrkvy tak neváhajte a poďte sa pustiť do prípravy. Tá vám zaberie len okolo pol hodinky.
V hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
Pridáme očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu, koreniny, soľ, bylinky, horčicu a všetko spolu miešame približne 5 minút.
Potom suroviny zalejeme smotanou (prípadne kokosovým mliekom), vodou, dobre zamiešame a prikryté ich dusíme približne 15 minút. V prípade potreby jedlo podlejeme trochou vody.
Tofu nakrájame na malé kocky a opečieme ho na panvici do zlatista. Ak chcete, môžete pridať aj lyžičku olivového oleja.
Po 15 minútach by mala byť mrkva mäkká. Pridáme k nej opečené tofu, zamiešame a prikryté ich spolu varíme ešte 5 minút.
Jedlo odstavíme z tepla, posypeme ho ľanovými semiačkami a môžeme ho podávať ideálne spolu so šalátom a batátovými hranolkami.