Fit Recepty
Sleduj ma
Fit mrkvové ragú s tofu

Fit mrkvové ragú s tofu

Pochutnajte si na tomto výbornom bezmäsitom jedle, v ktorom hrajú hlavné úlohy mrkva a tofu - fit mrkvové ragú s tofu. Je to jednoduchý vegánsky recept, ktorý poteší nielen ako bohatý zdroj vlákniny, no tiež množstva vitamínov, minerálov i bielkovín z rastlinných zdrojov.

Z uvedených surovín vám výjdu 4 menšie alebo 2 veľké porcie. Menšia porcia je ideálna na večeru, veľká poslúži ako sýty obed. Ak by ste chceli mať v tomto mrkvovom ragú viac omáčky, stačí, ak jedlo podlejete trochou viac smotany a vody. Opečené tofu pridávam k mrkve až ku koncu, aby nebolo príliš rozmrvené. Ak sa vám však náhodou nechce robiť tento krok zvlášť, môžete si ich udusiť spolu v jednom hrnci.

Fit mrkvové ragú s tofu odporúčam podávať spolu s hranolkami zo sladkých zemiakov. Tie sa svojou sladkastou chuťou k jedlu neskutočne dobre hodia. Recept na domáce batátové hranolky nájdete tu: Najlepšie hranolky zo sladkých zemiakov (batátov) .

Ak teda máte doma zásobu tofu a mrkvy tak neváhajte a poďte sa pustiť do prípravy. Tá vám zaberie len okolo pol hodinky.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 6 veľkých mrkiev
  • 1 cibuľa
  • 1 PL oleja (odporúčam tento)
  • 300 g bio tofu (odporúčam údené)
  • 1 ČL horčice
  • 200 ml sójovej smotany (alebo klasickej smotany na varenie či kokosového mlieka)
  • 100 ml vody
  • 3 PL ľanových semienok (odporúčam tieto)
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • štipka mletej rasce
  • čerstvé bylinky podľa chuti (bazalka/rozmarín)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. V hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
  2. Pridáme očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu, koreniny, soľ, bylinky, horčicu a všetko spolu miešame približne 5 minút.
  3. Potom suroviny zalejeme smotanou (prípadne kokosovým mliekom), vodou, dobre zamiešame a prikryté ich dusíme približne 15 minút. V prípade potreby jedlo podlejeme trochou vody.
  4. Tofu nakrájame na malé kocky a opečieme ho na panvici do zlatista. Ak chcete, môžete pridať aj lyžičku olivového oleja.
  5. Po 15 minútach by mala byť mrkva mäkká. Pridáme k nej opečené tofu, zamiešame a prikryté ich spolu varíme ešte 5 minút.
  6. Jedlo odstavíme z tepla, posypeme ho ľanovými semiačkami a môžeme ho podávať ideálne spolu so šalátom a batátovými hranolkami.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal250 KCal
Sacharidy16 g
Vláknina7 g
Bielkoviny10 g
Tuky15 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu