Fit Banoffee Pie
Fantastická, zdravá nepečená torta Fit Banoffee Pie, po ktorej sa oblizoval za ušami úplne každý, kto ju doposiaľ ochutnal! Chutí ešte lepšie ako vyzerá a je dokonca zdravá. V jej vnútri nájdete delikátny karamel vytvorený z datlí a orechového masla, ktorý sa perfektne dopĺňa s chuťou banánov a jemným krémom z tvarohu a ricotty na vrchu. Táto nepečená torta je bez múky a pripraviť si ju viete aj bez pridaného cukru (s použitím datlí, xylitolu či stévie).
Banoffee Pie je anglický dezert, ktorý sa skladá z chutného korpusu (podobnému cheesecake), banánov, krému a karamelu. Klasický recept je však preplnený zbytočným cukrom, tukom a kalóriami. Preto som si pre vás pripravila túto zdravšiu a ľahšiu verziu mnohými obľúbeného koláča. Mala som možnosť vyskúšať obe verzie a veru poviem vám, že tento zdravý recept na Banoffee Pie mi ulahodil dokonca ešte viac.
Musím tiež spomenúť, že príprava tohto koláča/torty je veľmi jednoduchá a pomerne rýchla, nemusí sa jej báť ani žiaden začiatočník. Keďže je torta nepečená, nie je na nej prakticky čo pokaziť.
Pripravte tento vynikajúci karamelovo-banánovo-krémový koláč na špeciálnu udalosť alebo len tak, počas víkendu, rozhodne neoľutujete. Pre mňa je toto zatiaľ asi tá najlepšia zdravá nepečená torta.
Ingrediencie
- Cesto:
- 180 g ovsených vločiek (odporúčam tieto)
- 50 g mandlí (odporúčam tieto)
- 2 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1-2 PL vody
- 2 PL medu/xylitolu (odporúčam tento)
- Plnka:
- 300 g datlí (odmočených vo vode aspoň 1 hodinu) (odporúčam tieto)
- 2-3 PL orechového masla (kešu/arašidové/mandľové) (odporúčam toto)
- 2 PL mlieka
- 1 ČL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 1 ČL vanilkovej arómy (odporúčam tento)
- 3 banány
- Poleva:
- 250 g jemného nízkotučného roztieraľného tvarohu
- 100 g ricotty (alebo tvarohu)
- stévia/iné sladidlo (podľa chuti) (odporúčam tieto)
- 1 PL 100% želatíny
- 3 PL teplej vody
- kakaové bôby, orechy, ovocie (na ozdobu) (odporúčam tieto)
Postup
- Mandle a ovsené vločky si spolu rozmixujeme na múku.
- Následne k zmesi pridáme roztopený kokosový olej, med a v prípade že je cesto príliš mrvivé, aj 1-2 lyžice vody.
- Rukou vymiesime lepivejšie cesto ktoré zatlačíme na spodok tortovej formy (s priemerom približne 25 cm).
- Datle zlejeme z vody a rozmixujeme ich spolu s mliekom na jemnú pastu.
- Následne k paste pridáme aj zvyšné suroviny na plnku (okrem banánov) a opäť rozmixujeme.
- Vzniknutú plnku navrstvíme na pripravený korpus a odložíme do chladničky.
- V miske si zmiešame tvaroh s ricottou (alebo iba tvaroh) a krém dosladíme podľa potreby.
- Želatínu si rozpustíme v teplej vode a postupne ju primiešame do krému.
- Na pripravenú tortu následne vrstvíme banány nakrájané na kolieska s pripravenou tvarohovou polevou.
- Na záver koláč dozdobíme kakaovými bôbmi, čokoládou, orechami či ovocím.
- Koláč necháme stuhnúť v chladničke aspoň na 4 hodiny.
Čas prípravy | 20 minút | |
Výdatnosť | 10 krajcov |
Nutričné hodnoty / 1 krajec | ||
KCal | 227 KCal | |
Sacharidy | 32 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 7 g | |
Tuky | 8 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
VegetariánskeZdravé dezertyBez vajecOvsené vločkyNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez vajecDezerty s vysokým obsahom vlákninyZdravé dezerty s ovsenými vločkamiNízkokalorické recepty s arašidovým maslomFit recepty s ovsenými vločkami a vysokým obsahom vlákninyRecepty s ovsenými vločkami bez cukruJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.