Máte doma zrelé banány a neviete, čo s nimi? Skúste tento jednoduchý fit banánový puding z 5 surovín. Na osladenie vám bude stačiť minimum sladidla, nakoľko sú banány dostatočne sladké. Tento jednoduchý a rýchly dezert si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí. Kombinácia zrelých banánov a krémového mlieka vytvára neodolateľnú chuť a jemnú konzistenciu, ktorá sa rozplýva na jazyku.
Prečo je recept na tento banánový puding výnimočný? Banány sú bohatým zdrojom prírodných cukrov. Tieto cukry poskytujú rýchly zdroj energie a dodávajú telu potrebnú silu. Na rozdiel od rafinovaného cukru, prírodné cukry z banánov sú aj vďaka obsiahnutej vláknine vstrebávané postupne a zabezpečujú tak dlhotrvajúcejší pocit sýtosti.
Banánový puding je ideálny taktiež pre deti, pretože je to chutná a zdravá, domáca alternatíva k sladkostiam. Pochutia si na ňom určite aj športovci a všetci, ktorí si chcú dopriať chutný a zdravý dezert. Domáci banánový puding je všestranný dezert, ktorý môžete podávať teplý alebo studený. Môžete ho ozdobiť čerstvým ovocím, orechmi, alebo posypať škoricou. Je to skvelý dezert pre každú príležitosť – či už ho pripravíte na oslavu, alebo si ho vychutnáte len tak pri sledovaní televízie. Pre prípravu banánového pudingu je dôležité vybrať si zrelé banány. Tieto banány sú sladšie a majú jemnejšiu chuť. Ak použijete nezrelé banány, puding bude mať kyslejšiu chuť.
Tipy od Lulu: Banánový puding je základný recept, ktorý môžete podľa svojej chuti obmieňať. Do pudingu môžete pridať napríklad aj strúhaný kokos, prípadne si ho navrstviť s tvarohovou plnkou pre lepší vizuálny efekt. Ak máte doma vanilkový alebo banánový proteín, odporúčam pridať za 20 g aj z neho (odporúčam tento) - zvýrazní sa tak banánová chuť a navýšite tak obsah bielkovín v recepte. Ak pridáte proteín, bude potrebné pridať o približne 50 ml mlieka naviac, aby nebol puding príliš hustý.
Banány rozmixujeme v mixéri dohladka s mliekom, sladidlom, kukuričným škrobom a štipkou kurkumy.
Pripravenú zmes prejeme do hrnca a varíme na miernom ohni za občasného miešania do zhustnutia.
Stiahneme oheň a vmiešame vanilku. Ak puding neplánujeme konzumovať hneď, odstavíme ho z ohňa pred zhustnutím, necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. V chladničke puding značne zhustne.
Ak chceme dosiahnuť hladšiu textúru, použijeme ešte tyčový mixér. Puding podávame teplý alebo studený.