Recept na tieto zdravé cícerové kocky, blondies, je skvelý pre všetkých, ktorí sú na sladké, no preferujú zdravé alternatívy. Takisto je ideálny pre všetkých, ktorí sa nevedia prinútiť k jedeniu strukovín. Cícer je totiž veľmi zdravý a v tomto jednoduchom sladkom recepte spolu s ovsenými vločkami hravo nahradí múku. Presvedčte sa, aké chutné dobroty sa dajú upiecť aj vďaka cíceru.
Tento zdravý zákusok z cíceru je bez múky, cukru a vajec. Je sladený medom a veľmi jednoduchý na prípravu. Podstatná časť tuku bola v recepte nahradená jablkovým pyré, čo robí tento cícerový zákusok diétnejším. Vďaka ovseným vločkám a cíceru je bohatší na vlákninu, vitamíny aj minerály a má jemne orieškovú chuť. Vanilkový extrakt sa zase postará o jeho lahodnú chuť s jemným, vanilkovým nádychom. Do cesta môžete podľa chuti primiešať kúsky horkej čokolády, sušené ovocie alebo aj oriešky. Ak v ceste nahradíte med iným sladidlom, môžete si ho tak jednoducho pripraviť vo vegánskej verzii.
Tieto zdravé cícerové kocky som nazvala famóznymi, pretože som ich zjedla takmer všetky na počkanie. Takže dúfam, že budú aspoň tak isto chutiť aj vám. Malá poznámka na záver: tento zákusok chutí najlepšie na ďalší deň, po odležaní v chladničke.
Ovsené vločky si pomlieme alebo najemno rozmixujeme.
Všetky ingrediencie okrem čokoládových kúskov (prípadne sušeného ovocia a orechov) zmiešame dokopy v jednej mise.
Masu si rozdelíme na dve časti (alebo aj viac) a zmixujeme ju po častiach v mixéri (nie veľkom stojacom, pretože naňho je hmota príliš suchá, ale v malom sekáčiku potravín, ktorý by ste mali mať ako súčasť tyčového mixéra. Ak nemáte, skúste to s tyčovým mixérom).
Keď je celá hmota dokonale rozmixovaná dokopy a dohladka, primiešame do nej čokoládové kúsky (prípadne aj sušené ovocie a oriešky).
Cesto vylejeme do menšieho pekáča/zapekacej misy/tortovej formy. Veľkosť formy zvoľte podľa toho, aký vysoký chcete koláč mať. Odporúčam ale, aby mal koláčik hrúbku cca 3-4cm, vtedy je najchutnejší.
Koláč pečte na 180 stupňoch 35-40 minút (ustrážte si, aby sa nespálil).
Keď je koláč hotový, vyberte ho, nechajte vychladnúť a dajte na noc do chladničky.
Nezabudnite na to, že po upečení je síce skvelý, ale na druhý deň je omnoho lepší.