Dusená treska na citrónovo-cesnakovej omáčke so zelerovými hranolkami
Zdieľaj recept s priateľmi:
Pochutnajte si na tejto vynikajúcej dusenej treske s citrónovo-cesnakovou omáčkou a pečenými zelerovými hranolkami. Jedlo má vysoký obsah bielkovín a na druhej strane nízky podiel sacharidov a kalórií. Navyše je bohaté na množstvo vitamínov a minerálov, a to najmä: vitamíny B skupiny, selén, fosfor, mangán, horčík, niacín, kyselinu listovú a vitamíny E a A. Pre milovníkov rýb je tento recept perfektným tipom na zdravý a diétny obed alebo večeru.
Treska patrí pre svoje chuťové vlastnosti k jedným z najobľúbenejších druhov rýb, má nízku kalorickú hodnotu a je bohatá na Omega 3 mastné kyseliny. V prípade, že tresku neviete zohnať netrápte sa, môžete ju jednoducho nahradiť napríklad lososom či lokálnym druhom rýb.
Domáce zelerové hranolky ako príloha zase hravo nahradia klasické zemiakové hranolky - sú dokonca pečené a nepotrebujete k nim ani veľké množstvo oleja. Jedlo má teda podstatne nižšiu kalorickú hodnotu a určite sa po ňom budete cítiť ľahko a fit :)
Táto dusená treska so zelerovými hranolkami je vynikajúca a určite ju odporúčam vyskúšať.
Vo veľkej miske si pripravíme marinádu na hranolky zmiešaním olivového oleja, korenín a soli.
Následne do misky pridáme nakrájané hranolčeky a dôsledne ich v marináde obalíme.
Hranolčeky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme ich 40 až 50 minút pri 220 stupňoch do chrumkava, pričom ich po 20 minútach otočíme na druhú stranu.
Medzičasom si v hlbokej panvici pripravíme tresku. Na rozpálené maslo pridáme prelisované strúčiky cesnaku, horčicu, citrónovú šťavu a kôru, sójovú omáčku a následne na panvicu poukladáme tresku.
Panvicu zakryjeme a rybu dusíme zhruba 10-15 minút na slabom plameni do mäkka. Ak treba, podlejeme trochou vody.
Nakoniec rybu posypeme petržlenovou vňaťou.
Rybu servírujeme s upečenými zelerovými hranolkami, poliatu vzniknutou omáčkou a môžeme ju doplniť aj o svieži šalát.