Perfektná ľahká večera či zdravý snack z cíceru. Hummus či humus je chutný dip, ktorý sa hodí najmä k zelenine, pite, krekrom či plackám. Domáci humus so zeleninou sa tiež hodí ako skvelé pohostenie pre hostí, a to najmä tých, ktorí sa radi stravujú zdravo, ale i pre vegetariánov či vegánov.
Kto ešte humus neochutnal, určite mu odporúčam vyskúšať tento chutný a jednoduchý recept - nedajte sa odradiť jeho názvom ;) Ten pochádza z arabčiny a znamená skrátka cícer. Ide o starý, no veľmi výživný recept s vysokým obsahom železa, vitamínu C, kyseliny listovej a vitamínu B. Vďaka cíceru obsahuje tiež veľa proteínu a vlákniny, takže ak sa povie zdravý snack, humus je rozhodne dobrá voľba.
Môžete ho použiť ako nátierku k pečivu alebo ho naservírovať do malej misky ku krekrom či nakrájanej zelenine ako mrkva, cuketa, zeler alebo dokonca k hranolkám zo sladkých zemiakov. Ten, kto má rád cícer, si tento recept určite zamiluje. Navyše, cuketu a mrkvu môžete nahradiť aj inými ingredienciami, podľa vašich predstáv a chuti - existuje množstvo rôznych spôsobov servírovania humusu, je len na vás, ktorý si zamilujete.
1 porcia sa rovná jednej veľkej kopcovitej lyžici humusu.
Cícer prepláchneme a necháme ho odstáť cez noc v dostatočnom množstve vody.
V nasledujúci deň ho opäť prepláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka (zhruba 15 minút po prevretí).
Cícer po dovarení precedíme, opláchneme a v mixéri rozmixujeme na jemno.
Pridáme všetky zvyšné ingrediencie a opäť mixujeme čo najviac dohladka. Ak sa vám zdá masa príliš hustá, môžete pridať lyžicu či dve lyžice studenej vody.
Výsledný humus má byť hladký, bez hrudiek.
Na záver môžeme humus poliať trochou olivového oleja a posypať mletou červenou paprikou a podávame ho s umytou a na kúsky nakrájanou zeleninou.