Táto jednoduchá čokoládová pena z aquafaby je tak delikátne čokoládová a nadýchaná. Neuhádli by ste, že recept je vegánsky a neobsahuje žiadnu smotanu. Základnou zložkou tejto nadýchanej peny je aquafaba - viete, čo to je?
Aquafaba je tekutina, ktorú nájdete v zaváranom či konzervovanom cíceri. Jedinečné na nej je, že sa dá vyšľahať podobne ako bielky - do hustej peny. Pri šľahaní tekutiny je dobré byť trpezlivý, nakoľko trvá istú chvíľu, kým ju vyšľaháme do požadovaného výsledku. Odporúčam použiť nálev z kupovaného, už uvareného cíceru, nakoľko je túto tekutinu omnoho ľahšie vyšľahať, ako v prípade, že si cícer uvaríte doma vo vode. Aquafaba je zároveň nízkokalorická, vďaka čomu vieme získať veľký objem s nízkym obsahom kalórií. A nemusíte sa báť, v tejto čokoládovej pene ozaj cícerovú chuť nepocítite. Je však potrebné použiť ozaj kvalitnú čokoládu.
V recepte na tento zdravý čokoládový dezert použite svoju obľúbenú, kvalitnú horkú čokoládu. Na osladenie môžete použiť javorový sirup, prípadne aj med (v takom prípade už ale recept nebude vegánsky). Ozdobte si svoju čokoládovú penu obľúbeným ovocím a o čokoládovú pochúťku máte postarané.
Vyskúšajte tento rýchly recept na zdravú čokoládovú penu bez mliečnych výrobkov a smotany. Verím, že týmto receptom poteším nielen vegánov a že vám bude chutiť :)
Tip: Vyšľahanú aquafabu môžete použiť aj v koláčoch namiesto bielka. 3 polievkové lyžice = 1 vajce, 2 polievkové lyžice = 1 bielko.
Pridáme citrónovú šťavu, javorový sirup a zmes mixujeme na vysokých otáčkach 10 - 15 minút, kým sa nezačne tvoriť hustá pena. Ak ju budete mixovať dlho, nič sa nestane - pena z aquafaby nespadne tak, ako by to bolo pri bielkach.
Medzičasom si roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli, alebo v mikrovlnnej rúre.
Kakao a roztopenú čokoládu postupne pridávame do peny, pričom ju ďalej mixujeme, kým nezískame penu bez hrudiek. Pena po tomto kroku trochu spadne.
Hotovú penu rozdelíme do 4 misiek a dáme ju do chladničky aspoň na 2 hodiny.