Na svete existujú len dva typy ľudí - tí, čo milujú cereálie a tí, čo klamú. V obchodoch je nekonečný výber cereálií, no väčšina obsahuje príliš veľa cukru a v konečnom dôsledku spôsobuje viac škody než úžitku. Ak chcete cereálie, ktoré majú množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov a ktoré vám dodajú energiu potrebnú do nového dňa, vyskúšajte tieto zdravé a chrumkavé cereálie z quinoi.
Sú veľmi jednoduché na prípravu a potrebujete na ne len quinou, chia semienka a sladidlo (agáve alebo med), no môžete pridať i sušené ovocie podľa vlastnej chuti (papáju, ananás, hrozienka, brusnice alebo iné). Prípadne vmiešajte sušené ovocie do cereálií až po dopečení a získate tak chrumkavo-šťavnatú kombináciu raňajkových cereálií, s podstatne nižším obsahom cukru než v cereáliach z obchodu. Takto si predstavujem ideálne ráno, no nie? Chutný variant vznikne aj vtedy, ak namiesto sušeného ovocia použijete goji alebo kakaové bôby. (odporúčam tieto)
Môžete si na nich pochrumkať len tak, alebo si nimi spestriť svoje raňajky a zaliať ich mliekom (najlepšie kokosovým či mandľovým), prípadne ich pridať do jogurtu, tvarohu alebo k nakrájanému ovociu.
Quinou varíme v 1 hrnčeku vody, dokým sa všetka voda nevyparí.
Odstavíme z tepla a pridáme zvyšné suroviny.
Rúru predhrejeme na 160 stupňov.
Uvarenú quinou zmiešanú s ostatnými surovinami nadávkujeme na plech vystlatý papierom na pečenie a utlačíme, aby nebola vrstva hrubá. Čím chrumkavejšie cereálie chcete, tým tenšiu vrstvu quinoi nadávkujte a taktiež si odsledujte čas pečenia.
Takto pripravenú quinou pečieme 20-40 minút v závislosti od hrúbky vrstvy.
Po vytiahnutí z rúry necháme quinou vychladnúť a potom polámeme na kúsky.
Podávame s mliekom, jogurtom, ovocím alebo samostatne.