Cestoviny s baklažánovou omáčkou a tofu je vegánsky recept, na ktorom si pochutia všeti priaznivci zeleninových jedál. Baklažán dodáva paradajkovej omáčke výbornú, špecifickú chuť. Ako zdroj bielkovín v recepte použijeme tofu. No a aj napriek tomu, že je toto jedlo bez mäsa a vegánske, je dosť sýte a nutrične hodnotné. Vyskúšajte, verím, že si pochutíte :)
Paradajková omáčka s baklažánom je veľmi jednoduchá na prípravu a osvedčila sa mi okrem tohto receptu aj ako náplň do lasagní. Ak by ste si chceli pripraviť lasagne vo vegánskej verzii, určite túto kombináciu skúste, pokojne aj s tofu.
Na recept odporúčam pre najlepšiu chuť použiť marinované tofu, no ak preferujete iný druh, pokojne použite iné tofu. Ak si nepotrpíte na vegánsku verziu, pokojne si cestoviny na záver posypte strúhaným parmezánom, prípadne použite vegánsku náhradu parmezánu.
V recepte odporúčam použiť celozrnné či strukovinové cestoviny - skvelé sú cícerové či šošovicové. Prajem vám dobrú chuť :)
strúhaný parmezán (voliteľné, pre nie vegánsku verziu)
Postup
Cestoviny uvaríme vo vriacej, mierne osolenej vode do mäkka.
V menšom hrnci ohrejeme lúpané paradajky, ktoré rozmiešame so 100 - 200 ml vody.
Do paradajkovej omáčky pridáme umytý a nadrobno nakrájaný baklažán, všetky koreniny, soľ, nasekané čierne olivy, prelisované strúčiky cesnaku a dobre zamiešame.
Omáčku varíme pod pokrievkou na miernom plameni 10 - 15 minút, kým baklažán nezmäkne.
Medzitým si na panvici rozohrejeme lyžičku olivového oleja.
Tofu osušíme v papierových obrúskoch, nakrájame ho na malé kocky a opečieme na panvici do zlatista (približne 5 minút).
Napokon tofu vmiešame do baklažánovej omáčky a omáčku servírujeme spolu s precedenými cestovinami.