Chutný a zdravý domáci celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom, ktorý vás zasýti na dlhé hodiny. Doprajte si ho spolu s roztierateľnou nivou, sušenými paradajkami, avokádom či vašou obľúbenou zdravou pomazánkou. Je vynikajúci! Vďaka ľanovej múke obsahuje veľa vlákniny a bielkovín a len veľmi málo tuku. Ak obľubujete vôňu domáceho chleba, tento recept musíte vyskúšať.
Prečo je ľanová múka zdravá?
Pri výrobe ľanovej múky sa z ľanových semien za studena vylisuje olej a zvyšok sa pomelie na jemnú múku, ktorá je výborným zdrojom bielkovín, čo ocenia najmä vegáni, vegetariáni a športovci. Je vhodná na sladké aj slané pečenie a zahusťovanie – absorbuje veľa vody a tukov. Najlepší výsledok dosiahnete, ak ju v recepte zmiešate aj s inou múkou. Samostatne sa môže použiť napríklad na prípravu ľanového chleba. Vyniká najmä vysokým obsahom vlákniny, omega 3 mastných kyselín, fytoestrogénov (lignan). Konzumácia veľkého množstva ľanovej múky môže mať kvôli vysokému obsahu vlákniny preháňajúce účinky, preto sa odporúča aj pri liečbe zápchy.