Chutné a mäkučké medovníky z celozrnnej ražnej múky. Sú výborné aj s použitím hladkej špaldovej múky. Zabudnite na klasické receptúry a rozžiarite svoj vianočný stôl zdravšou, fit verziou týchto celozrnných medovníkov. Milujem zdravé recepty a výnimkou nie sú ani Vianoce. Navyše si viete tento recept prispôsobiť aj pre alergikov na vajíčka. Doprajte tento rok pôžitok zo skvelých zákuskov skutočne každému.
Pečenie vianočných koláčov je skrátka radosť. Ak ste však priaznivec zdravej stravy ako ja, radosť budete mať hneď dvakrát väčšiu, keď vyskúšate tieto zdravé celozrnné medovníky. Nádherne rozvoňajú váš byt a navyše chutia božsky. Skúšala som ich aj bez vajec (vhodné pri alergii), kedy ich môžete nahradiť 2 lyžicami jablkového pyré. Medovníky bez vajec sú o niečo suchšie, no takisto veľmi chutné. Osobne si však myslím, že s vajíčkami sú predsa len najlepšie.
Sviatky sú predsa o rodine a priateľoch, no v dnešnej dobe je veľmi ťažké vyhovieť potrebám každého. Niekto je alergický na vajíčka, niekto celiatik a niekto si stráži líniu po celý rok. Medovníky bez múky sme už skúšali, takže tentokrát môžete napiecť túto celozrnnú verziu a potešiť tak pri vianočnom stole skutočne každého.
Maslo si spolu s medom roztopíme na miernom plameni a necháme trocha vychladnúť.
V miske si zo všetkých surovín spracujeme cesto a môžeme, no nemusíme ho nechať odstáť 1 deň v chladničke. Pravdupovediac som po odležaní a neodležaní cesta veľký rozdiel nezbadala.
Cesto vyvaľkáme na požadovanú hrúbku (čím tenšie, tým chrumkavejšie) a vykrajujeme z neho medovníčky.
Pred pečením môžeme medovníčky potrieť roztopeným maslom alebo rozšľahaným vajíčkom.
Medovníčky pečieme zhruba 10 minút na 170 stupňoch.