Jedlá s plodmi mora sú v európskych končinách príznačné najmä pre oblasť Portugalska a Španielska. Paella je veľmi známa španielska špecialita, no počuli ste už o Arroz de marisco? Na rozdiel od Paelly je toto portugalské jedlo bohatšie na omáčku, a teda šťavnatejšie. Ak milujete jedlá s morskými plodmi, poďte tento recept vyskúšať - je skutočne jednoduchý.
V tomto recepte môžete použiť buď krevety, alebo mix morských plodov. Tie odporúčam orestovať na panvici zvlášť a napokon ich vmiešať do takmer hotovej ryže. Budú tak zvonka jemne chrumkavé a ryža nenasiakne rybacou chuťou. Základ receptu predstavuje ryža SOS Classic, pomocou ktorej dosiahneme ideálnu konzistenciu jedla.
Do jedla si môžete pridať napríklad aj hrášok či červenú papriku, prípadne čerstvý koriander. A v prípade, že by ste si chceli toto jedlo dopriať v čo najautentickejšej podobe, pokojne do ryže pridajte aj za pol pohára bieleho vína.
Vo väčšom hrnci alebo vo woku si na rozohriatej lyžici olivového oleja orestujeme nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a prelisované strúčiky cesnaku.
Keď je cibuľa transparentná, pridáme do hrnca umytú ryžu a 2 minúty ju restujeme.
Ryžu zalejeme so 700 ml vody, osolíme ju, pridáme bobkový list, mletú papriku, paradajky a varíme odokrytú 15 - 20 minút.
Krevety alebo plody mora prepláchneme pod tečúcou vodou.
V druhej, menšej panvici si rozohrejeme lyžicu olivového oleja, na ktorom orestujeme umyté a precedené morské plody (približne 4 minúty na silnejšom plameni).
Opečené plody mora napokon vmiešame do ryže spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a ešte 5 minút ich spolu povaríme.
Výsledná ryža by mala byť obklopená hustou omáčkou.