Kitchari je tradičné indické jedlo, ktoré je zaužívané v ajurvédskej kuchyni. Jeho základom sú mungo fazuľky, ryža basmati a zmes indických korenín. Toto aromatické jedlo je priam pohladením pre dušu, a pritom je tak jednoduché na prípravu - pripravíte si ho z 1 hrnca a nepotrebujete k nemu ani množstvo surovín. Tak poďte skúsiť toto zdravé ajurvédske jedlo!
Ak náhodou práve neviete zohnať mungo fazuľky, nerobte si ťažkú hlavu a skúste si recept pripraviť napríklad s červenou či hnedou šošovicou - aj táto verzia je výborná! Jednou z hlavných surovín v kitchari je aj basmati ryža - použila som ryžu SOS Basmati, ktorá je moja najobľúbenejšia. Milujem jej chuť a štruktúru a do indických receptov je ako stvorená.
Kitchari by malo mať konzistenciu podobnú ovsenej kaši - malo by byť jemné a krémové. To dosiahneme pomalým a dlhším dusením. Odporúčam tiež namočiť si ryžu s fazuľkami alebo šošovicou vopred, aby sme sa k správnej konzistencii jedla dostali rýchlejšie.
Ajurvédske kitchari chutí najlepšie, ak si ho pokvapkáte citrónovou šťavou, posypete čerstvým koriandrom a ako malý trik odporúčam pridať aj trochu strúhaného kokosu - táto kombinácia je ozaj výborná.
Ingrediencie
100 g mungo fazuliek (ideálne polených, prípadne červená alebo hnedá šošovica)
Do veľkej misy dáme ryžu a mungo fazuľky (alebo šošovicu), zalejeme ich vodou a necháme namáčať 15 minút.
Potom ich precedíme a poriadne opláchneme, aby sme z ryže dostali preč čo najviac škrobu.
V hrnci si na rozpálenom ghee masle alebo oleji na strednom plameni opražíme všetky koreniny - miešame asi 30 sekúnd.
Potom pridáme precedenú ryžu s fazuľkami, osolíme a zalejeme so 400 ml vody.
Zmes privedieme k varu, a potom plameň znížime na slabší a jedlo dusíme odokryté približne 30 minút, pričom ho občas premiešame. Ak treba, pridáme po troche viac vody tak, aby sme dosiahli krémovú a jemnú štruktúru jedla.
Hotové kitchari podávame posypané čerstvým koriandrom alebo inými bylinkami, pokvapkáme ho trochou citrónovej šťavy a môžeme ho zľahka posypať aj kokosom.