Fit Recepty
Sleduj ma
Ajurvédske kitchari

Ajurvédske kitchari

Kitchari je tradičné indické jedlo, ktoré je zaužívané v ajurvédskej kuchyni. Jeho základom sú mungo fazuľky, ryža basmati a zmes indických korenín. Toto aromatické jedlo je priam pohladením pre dušu, a pritom je tak jednoduché na prípravu - pripravíte si ho z 1 hrnca a nepotrebujete k nemu ani množstvo surovín. Tak poďte skúsiť toto zdravé ajurvédske jedlo!

Ak náhodou práve neviete zohnať mungo fazuľky, nerobte si ťažkú hlavu a skúste si recept pripraviť napríklad s červenou či hnedou šošovicou - aj táto verzia je výborná! Jednou z hlavných surovín v kitchari je aj basmati ryža - použila som ryžu SOS Basmati, ktorá je moja najobľúbenejšia. Milujem jej chuť a štruktúru a do indických receptov je ako stvorená.

Kitchari by malo mať konzistenciu podobnú ovsenej kaši - malo by byť jemné a krémové. To dosiahneme pomalým a dlhším dusením. Odporúčam tiež namočiť si ryžu s fazuľkami alebo šošovicou vopred, aby sme sa k správnej konzistencii jedla dostali rýchlejšie.

Ajurvédske kitchari chutí najlepšie, ak si ho pokvapkáte citrónovou šťavou, posypete čerstvým koriandrom a ako malý trik odporúčam pridať aj trochu strúhaného kokosu - táto kombinácia je ozaj výborná.

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 100 g mungo fazuliek (ideálne polených, prípadne červená alebo hnedá šošovica)
  • 100 g ryže SOS Basmati (odporúčam túto)
  • 400 - 500 ml vody
  • 1 PL ghee alebo oleja
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 1/4 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 ČL kurkumy
  • 1 ČL morskej soli
  • 1/4 ČL čerstvo pomletého čierneho korenia
  • čerstvý koriander alebo iné bylinky
  • citrónová šťava
  • strúhaný kokos (voliteľné)
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Do veľkej misy dáme ryžu a mungo fazuľky (alebo šošovicu), zalejeme ich vodou a necháme namáčať 15 minút.
  2. Potom ich precedíme a poriadne opláchneme, aby sme z ryže dostali preč čo najviac škrobu.
  3. V hrnci si na rozpálenom ghee masle alebo oleji na strednom plameni opražíme všetky koreniny - miešame asi 30 sekúnd.
  4. Potom pridáme precedenú ryžu s fazuľkami, osolíme a zalejeme so 400 ml vody.
  5. Zmes privedieme k varu, a potom plameň znížime na slabší a jedlo dusíme odokryté približne 30 minút, pričom ho občas premiešame. Ak treba, pridáme po troche viac vody tak, aby sme dosiahli krémovú a jemnú štruktúru jedla.
  6. Hotové kitchari podávame posypané čerstvým koriandrom alebo inými bylinkami, pokvapkáme ho trochou citrónovej šťavy a môžeme ho zľahka posypať aj kokosom.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy50 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal450 KCal
Sacharidy66 g
Vláknina11 g
Bielkoviny17 g
Tuky8 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu