Výborné kokosové raffaello guľky bez múky a salka, s nižším obsahom cukru a tuku, ktoré sú vhodné napríklad ako zdravá vianočná cukrovinka. V prípade, že tiež obľubujete zdravé kokosové recepty, tento musíte skúsiť.
Obľúbili si ich mnohí, keď ich vyskúšate, určite zistíte, prečo. Zopár z vás mi písalo, či v recepte môžete vynechať sušené mlieko. Ja rozhodne odporúčam ho nevynechávať, pretože guľôčkám pridáva na svojskej, lahodnej chuti. Trstinový cukor môžete pokojne nahradiť xylitolom, vďaka ktorému znížite množstvo kalórií aj sacharidov v recepte. Vďaka tomu, že sú tieto kokosové guličky bohatšie na tuky, vás rýchlo zasýtia a nezjete ich tak príliš veľa.
Ich príprava je úplne jednoduchá a rýchla, všetky suroviny si spolu rukou rozmiešame a z cesta vytvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokose. Do stredu guličky môžeme vložiť aj lieskový oriešok, prípadne mandľu. Zdravé kokosové raffaello guličky s ovsenými vločkami vám v chladničke v uzavretej nádobe vydržia aj 3-4 týždne, takže ich výhodou je, že si ich môžete pripraviť aj pred Vianocami a vydržia vám v zásobe počas celých sviatkov (ak ich samozrejme nestihnete s rodinou zjesť ešte skôr).
Určite pri pečení nepoužívajte stužené rastlinné tuky a margaríny – umelé „potraviny“ podieľajúce sa na srdcovo-cievnych chorobách vo veľmi vysokej miere. Pripravte si tieto guličky a iné vianočné pečivo radšej s klasickým maslom.
Ovsené vločky si pomlieme, alebo rozmixujeme v mixéri takmer na múku.
V mise zmiešame pomleté ovsené vločky s kokosom, sušeným mliekom, trstinovým cukrom, vanilkovými zrnkami (alebo extraktom), roztopeným maslom a 1/4 hrnčekom vody.
Cesto ručne vymiesime a ak je príliš suché, pridáme ešte trocha vody.
Ak ste náhodou pridali príliš veľa vody a cesto je veľmi mazľavé, dajte ho na 15 minút do chladničky.
Keď je cesto hotové, robíme z neho guličky, ktoré obalíme v kokose.