Zdravé fitness punčové rezy
Veľmi dlho som chcela vyskúšať prerobiť punčové rezy do zdravej verzie. Verím, že sa nás tu nájde viac takých, ktorí zbožňujeme klasický punčový koláč. Na svadobných hostinách a iných slávnostiach zvyčajne býva bitka práve o tento koláč. Avšak vedeli ste, že si punčový koláč, inak nazývaný aj ako punčák či punčové rezy, viete pripraviť vo fitness verzii bez múky a pridaného cukru? Sama som neverila, až kým sa mi na tretíkrát takto pekne nevydaril. Jediný cukor, ktorý v ňom nájdete je v malinovom džeme a sirupe, avšak aj tieto položky si viete zaobstarať úplne bez cukru. A nedá mi nespomenúť, že tá proteínová punčová poleva mi naozaj vyšla až prekvapivo dobre! :)
Dúfam, že týmto receptom poteším nielen všetkých priaznivcov zdravého životného štýlu, ale aj celiatikov a fitnessákov, ktorí si dezerty v klasickej podobe dovoliť nemôžu. Je v ňom použitá punčová aróma namiesto rumu a xylitol namiesto cukru, aj to v približne 4-násobne menšom množstve, viac sladidla v koláči naozaj netreba.
Tieto zdravé fitness punčové rezy sú bohaté na bielkoviny aj vlákninu. Potešia aj všetkých maškrtníkov, ktorí prihliadajú na svoju figúru. Cesto je zložené z proteínového prášku a kokosovej múky, koláč je teda dostatočne sýty a je i bez lepku. Ak tieto suroviny doma nemáte, určite si ich zaobstarajte, oplatí sa vyskúšať nielen tento fitness punčák, no takisto aj iné skvelé fit recepty, ktoré som z týchto surovín na svojej stránke zverejnila.
Ak tieto zdravé punčové rezy vyskúšate, určite mi napíšte, ako vám chutili. Podľa mňa je táto verzia chuťovo veľmi blízka k jeho originálu, no nutričné hodnoty sú omnoho priaznivejšie. Koláč nie je zložitý na prípravu, aj keď musím uznať, že s ním určite treba stráviť viac času ako pri iných mojich fit receptoch. Aj napriek tomu však dúfam že ho vyskúšate a potešíte ním nielen seba, ale aj svojich najbližších, ktorí žijú zdravým životným štýlom a punčové rezy milujú, avšak po jeho klasickej verzii by nesiahli.
Ingrediencie
- na cesto:
- 6 vajec
- 70 g kokosovej múky (odporúčam túto)
- 30 g proteínového prášku (vanilka/biela čokoláda/punč) (odporúčam tento)
- 60 g xylitolu (odporúčam tento)
- 1 PL prášku do pečiva (odporúčam tento)
- 1-2 PL punčovej arómy
- 200 ml vody
- na rozvar:
- 50 ml vody
- 100 ml kvalitného malinového sirupu (alebo šťavy z malín + 3 PL xylitolu)
- 1 PL punčovej arómy
- 1 PL citrónovej šťavy
- na polevu:
- 60-80 g proteínového prášku (vanilka/biela čokoláda/punč) (odporúčam tento)
- 3 PL kvalitného malinového sirupu (alebo šťavy z malín + 1 PL xylitolu)
- 1 ČL punčovej arómy
- na potretie:
- 60 g kvalitného malinového džemu
Postup
- Najskôr si vo väčšej mise spolu rozmiešame suché suroviny na cesto.
- Následne k nim vmiešame aj mokré ingrediencie a cesto pomocou metličky poriadne rozmiešame dohladka.
- Cesto necháme postáť 10 minút.
- Hotové cesto rozdelíme na 3 časti a pečieme ho v rúre vyhriatej na 200 stupňoch, každý plát približne 10-12 minút. Použila som formu s rozmermi 20x20 cm. Dávame pozor, aby sa neprepiekol, a teda aby nebol suchý. Po zapichnutí špajle by na nej nemalo ostať žiadne cesto.
- Keď máme všetky 3 pláty upečené, necháme ich chvíľu vychladnúť bokom.
- V menšom hrnci si spolu prevaríme vodu s malinovým sirupom alebo šťavou, citrónovou šťavou a punčovou arómou.
- Prevretým rozvarom poriadne pokvapkáme 1 z 3 plátov, prípadne ho vylejeme do nádoby a plát položíme do rozvaru, aby ho dobre nasiakol z každej strany.
- Následne koláč vrstvíme.
- Na spodok položíme biely plát, potrieme ho malinovým džemom, prikryjeme namočeným (ružovým) plátom, opäť potrieme džemom a na záver prikryjeme bielym plátom.
- Punčový koláč zaťažíme aspoň na 2 hodiny a uložíme ho do chladničky.
- Polevu si pripravíme rozmiešaním proteínového prášku s malinovým sirupom alebo šťavou a punčovou arómou.
- Začneme s 60 g proteínu a postupne pridávame viac, podľa potreby. Mala by byť veľmi hustá a lepkavá. Ak treba, môžeme do nej pridať 1-2 lyžice vody.
- Hotové punčové rezy nakrájame na 8 väčších kúskov a tesne pred podávaním ich potrieme pripravenou polevou, inak by mohla z koláča ztiecť.
Čas prípravy | 70 minút | |
Výdatnosť | 8 krajcov |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 235 KCal | |
Sacharidy | 25 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bielkoviny | 16 g | |
Tuky | 6 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah bielkovínNízkotučnéVegetariánskeZdravé dezertyBez laktózyVajciaFitness dezerty s vysokým obsahom bielkovínNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez múky a lepkuFitness vianočné receptyDiétne vianočné receptyVianočné recepty bez múkyFitness recepty s kokosom a vysokým obsahom bielkovínZdravé recepty s kokosom bez cukruBezlepkové recepty s vajíčkamiJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.