Trhané kuracie mäso na mede so sladkými zemiakmi
Vyskúšajte toto výborné, jemnučké trhané kuracie mäso na mede so sladkými zemiakmi - určite si na ňom pochutnáte. Príprava tohto jedla je ozaj jednoduchá a isto ho nebudete robiť prvý a poslednýkrát. Kuracie mäso pohltí všetky úžasné chute z medovo-cesnakovej marinády a sladkastá chuť batátov príjemne zjednotí celé jedlo. Je to skrátka fit nízkotučný obed, ktorý dobre zasýti a zásobí organizmus množstvom bielkovín, vitamínov a minerálov.
Kuracie mäso je oproti iným druhom mäsa ľahšie stráviteľné, obsahuje len málo tuku a je plné bielkovín. Okrem toho je na prípravu veľmi jednoduché a často vám na to stačí len zopár minút. Ak si však chcete vychutnať mäso plné chutí, odporúčam ho večer namočiť v marináde a nechať odstáť na noc v chladničke. Chutné bude aj bez toho, no po noci strávenej s medom, cesnakom a sójovou omáčkou tieto všetky suroviny preniknú do štruktúry mäsa a každé sústo bude jemnejšie a výraznejšie. Vďaka tomu, že sa mäso bude dusiť na slabom plameni až 2 hodiny, dosiahneme jedinečnú štruktúru - kuracie mäso bude úplne jemnučké a bude sa krásne trhať a rozplývať na jazyku. Ak však toľko času nemáte, môžete ho dusiť aj menej ako hodinu.
Tento fit obed je bez múky, vajec, mlieka a orechov - vhodný teda aj pre rôznych alergikov. Batáty alebo sladké zemiaky sú nabité minerálmi, vitamínmi a hlavne vlákninou, vďaka čomu sú skutočne sýte a zároveň napomáhajú správnemu tráveniu. Chuťovo sú sladšie, ako obyčajné zemiaky, čomu napovedá aj ich názov. K tomuto kuraciemu mäsu na mede sú teda ako stvorené.
Trhané kuracie mäso na mede so sladkými zemiakmi môžete podávať doplnené o váš obľúbený šalát. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 1kg kuracích pŕs bez kože (prípadne vykostených stehien)
- 4 PL medu (odporúčam tento)
- 100ml sójovej omáčky (odporúčam túto)
- 1 PL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľa
- 1,5 hrnčeka vody
- 1kg sladkých zemiakov
Postup
- V miske si pripravíme marinádu zmiešaním medu, sójovej omáčky a prelisovaného cesnaku.
- Do marinády vložíme umyté kuracie prsia (prípadne stehná) v celku, misku prikryjeme fóliou a uložíme do chladničky aspoň na 30 minút, no najlepšie cez noc. Ak ste v časovej tiesni, nemusíte mäso nechať odstáť v marináde, výborné bude za každých okolností.
- Vo väčšom hrnci si zohrejeme kokosový olej a zľahka na ňom upražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista.
- Následne pridáme odležané mäso v celku, zalejeme 1 a pol hrnčekom vody, prikryjeme a za občasného premiešania dusíme 2 hodiny, až kým nie je mäso úplne mäkké.
- Medzičasom si pripravíme sladké zemiaky.
- Zemiaky umyjeme, nožom do nich urobíme zopár dierok, položíme ich na pekáč a pečieme 40-60 minút pri 200 stupňoch v závislosti od toho, aké sú veľké.
- Zemiaky by mali byť po dopečení vo vnútri mäkké a ich šupka by sa mala dať jednoducho odstrániť.
- Pred servírovaním mäso natrháme pomocou vidličky na "strapce" a podávame ho so sladkými zemiakmi zbavenými šupky.
Čas prípravy | 140 minút | |
Výdatnosť | 5 porcií |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 490 KCal | |
Sacharidy | 58 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 50 g | |
Tuky | 5 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
NízkokalorickéObedy a večereBez lepkuBez orechovKuracie mäsoSladké zemiakyZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereNízkotučné recepty s kuracím mäsomDiétne recepty so sladkými zemiakmi na chudnutieNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.