Fit Recepty
Sleduj ma
Treska na pomarančoch s batatmi

Treska na pomarančoch s batatmi

Snáď mi dáte za pravdu, že chutných inšpirácií na jedlá s rybami nie je nikdy príliš veľa, a preto vám sem dávam ďalší tip na zdravý recept. Treska na pomarančoch s batátmi je pomerne diétne a zároveň chutné jedlo bohaté na bielkoviny, ktoré poteší nejedného milovníka rýb.

Treska s pomarančovou omáčkou a batátmi predstavuje na bielkoviny bohaté jedlo, ktoré obsahuje minimum tuku (iba 5 g na porciu). Treska totiž patrí medzi ryby s veľmi nízkym podielom tuku, preto je veľmi diétna a ľahká na žalúdok. Celé jedlo obsahuje na porciu len okolo 500 kcal. Na opačnej strane je však veľmi bohaté na mikronutrienty, spomedzi ktorých vedie jednoznačne selén (cez 100% ODD) a nasledujú vitamíny C a B skupiny, horčík, niacín, fosfor či draslík.

Jednoduchá pomarančová omáčka sa hodí rovnako ako na rybacie, tak i na mäsité jedlá. Tresku môžete vymeniť napríklad aj za lososa či sumčeka, prípadne inú rybu. V omáčke určite nevynechajte ani zázvor, odporúčam použiť čerstvo nastrúhaný - dodá omáčke tú správnu štipľavosť a intenzívnu arómu.

Tak si poďte pochutiť, treska na pomarančoch s batátmi je veľmi jednoduchá na prípravu.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 1 kg batátov
  • 800 g filé z tresky (chladené alebo rozmrazené)
  • 2 pomaranče (kôra + šťava)
  • 1 PL medu
  • 1 PL sójovej omáčky (odporúčam túto)
  • 1 PL olivového oleja (odporúčam tento)
  • petržlenová vňať (podľa chuti)
  • 1 ČL dižónskej horčice
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • štipka zázvoru (mletého alebo čerstvého)
  • 1 ČL cesnakového korenia
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Batáty poprepichujeme vidličkou a upečieme ich v rúre na plechu vystlatom papierom na pečenie do mäkka. Pečieme ich približne 30-40 minút pri 220 stupňoch, v závislosti od ich veľkosti.
  2. Na grilovacej panvici (prípadne obyčajnej) si rozpálime olivový olej.
  3. Ak je filé z tresky veľmi vlhké, osušíme ho pomocou papierovej utierky čo najviac do sucha.
  4. Následne na panvicu poukladáme filé z tresky a grilujeme ich 4-5 minút z oboch strán do zlatista.
  5. V hrnci alebo hlbokej panvici si medzičasom zmiešame med s horčicou, sójovou omáčkou, pomarančovou šťavou a kôrou, koreninami a soľou a omáčku necháme prevrieť.
  6. Ugrilovanú tresku na záver vložíme do vriacej omáčky a necháme ich spolu 2 minúty postáť, mimo plameňa.
  7. Upečené batáty ošúpeme a môžeme ich buď nakrájať na kocky alebo roztlačiť na pyré a podávame ich spolu s treskou, poliate omáčkou a posypané petržlenovou vňaťou.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy45 minút
Výdatnosť4 porcie
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal504 KCal
Sacharidy54 g
Vláknina9 g
Bielkoviny50 g
Tuky5 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu