Snáď mi dáte za pravdu, že chutných inšpirácií na jedlá s rybami nie je nikdy príliš veľa, a preto vám sem dávam ďalší tip na zdravý recept. Treska na pomarančoch s batátmi je pomerne diétne a zároveň chutné jedlo bohaté na bielkoviny, ktoré poteší nejedného milovníka rýb.
Treska s pomarančovou omáčkou a batátmi predstavuje na bielkoviny bohaté jedlo, ktoré obsahuje minimum tuku (iba 5 g na porciu). Treska totiž patrí medzi ryby s veľmi nízkym podielom tuku, preto je veľmi diétna a ľahká na žalúdok. Celé jedlo obsahuje na porciu len okolo 500 kcal. Na opačnej strane je však veľmi bohaté na mikronutrienty, spomedzi ktorých vedie jednoznačne selén (cez 100% ODD) a nasledujú vitamíny C a B skupiny, horčík, niacín, fosfor či draslík.
Jednoduchá pomarančová omáčka sa hodí rovnako ako na rybacie, tak i na mäsité jedlá. Tresku môžete vymeniť napríklad aj za lososa či sumčeka, prípadne inú rybu. V omáčke určite nevynechajte ani zázvor, odporúčam použiť čerstvo nastrúhaný - dodá omáčke tú správnu štipľavosť a intenzívnu arómu.
Tak si poďte pochutiť, treska na pomarančoch s batátmi je veľmi jednoduchá na prípravu.
Batáty poprepichujeme vidličkou a upečieme ich v rúre na plechu vystlatom papierom na pečenie do mäkka. Pečieme ich približne 30-40 minút pri 220 stupňoch, v závislosti od ich veľkosti.
Na grilovacej panvici (prípadne obyčajnej) si rozpálime olivový olej.
Ak je filé z tresky veľmi vlhké, osušíme ho pomocou papierovej utierky čo najviac do sucha.
Následne na panvicu poukladáme filé z tresky a grilujeme ich 4-5 minút z oboch strán do zlatista.
V hrnci alebo hlbokej panvici si medzičasom zmiešame med s horčicou, sójovou omáčkou, pomarančovou šťavou a kôrou, koreninami a soľou a omáčku necháme prevrieť.
Ugrilovanú tresku na záver vložíme do vriacej omáčky a necháme ich spolu 2 minúty postáť, mimo plameňa.
Upečené batáty ošúpeme a môžeme ich buď nakrájať na kocky alebo roztlačiť na pyré a podávame ich spolu s treskou, poliate omáčkou a posypané petržlenovou vňaťou.