Tieto domáce sušené banány so škoricou z teplovzdušnej fritézy si zamilujete! Poďte si pochrumkať zdravo a chutne. Na tento recept vám postačia 2 - 3 suroviny a minimum úsilia. Banány odporúčam posypať škoricou, tá im dodá úžasnú chuť.
Sušené banány si vieme v teplovzdušnej fritéze pripraviť iba s kvapkou oleja a na jeho rovnomerné rozdistribuovanie som použila rozprašovač. Konkrétne som použila olivový olej Borges Extra Mild, nakoľko má najmenej výraznú chuť a perfektne sa hodí práve na takéto sladké dobroty. Tento olej viete použiť aj pri receptoch s teplotou vyššou ako 180 stupňov.
Na čo je pri tomto recepte dôležité myslieť?
Na sušené banány je potrebné použiť menej zrelé banány. Ak použijeme zrelé, či prezreté banány, budú príliš mazľavé a neupečú sa do chrumkava. Odporúčam teda siahnuť po tých zelenších (no nie úplne zelených) banánoch.
Vysušené banány po dopečení nebudú extra chrumkavé, je potrebné nechať ich poriadne vychladnúť a počas tohto procesu začnú byť chrumkavejšie.
Tieto sušené banány sa mi podarilo pripraviť na 5-ty krát. Začala som totiž s príliš vysokou teplotou, alebo s príliš zrelými banánmi a s výsledkom som tak nebola spokojná. Napokon som zistila, že nižšia teplota a dlhší čas pečenia je pri tomto recepte nevyhnutná.
Domáce sušené banány skladujte v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote a odporúčam ich skonzumovať do 4 dní, najlepšie sú v deň pečenia. Aj tak si však myslím, že vám toľko doma nevydržia :)
Tip: Pri pečení v rúre odporúčam piecť o pár minút dlhšie, pri rovnakej teplote, pri funkcii teplovzdušnej rúry.
Ingrediencie
2 zelenšie banány
1 ČL olivového oleja Borges Extra Mild (v rozprašovači) (odporúčam tento)
štipka mletej škorice
Postup
Teplovzdušnú fritézu dáme nahriať na 105 stupňov.
Banány nakrájame na čo najtenšie plátky.
Poukladáme ich do teplovzdušnej fritézy tak, aby sa čo najmenej prelínali.
Potom ich jemne postriekame olivovým olejom a zľahka posypeme škoricou.
Banány pečieme približne 40 - 50 minút pri 105 stupňoch. V polovici pečenia ich skontrolujeme a ak začínajú chytať zlatistú farbu, odporúčam ich opatrne prehrabnúť, alebo otočiť na druhú stranu.
Do dopečení nebudú banány úplne chrumkavé - preto ich necháme dlhšie vychladnúť pri izbovej teplote, vďaka čomu budú ešte viac chrumkavé.