Perfektne šťavnatý brownie s cuketou a nízkym množstvom tuku. Nízkokalorický koláčik z cukety a kakaa vás príjemné prekvapí. Ak ste ešte neskúšali cuketu ako základ pre dezert, určite vyskúšajte aj tento recept.
Tento chutný cuketový koláč je navyše bez vajec. Stačí vám iba cuketa, špaldová múka, kakao a pár ďalších zdravých ingrediencií, ktoré keď spolu zmiešate, vytvoria základ pre neodolateľne chutný a zároveň nutrične bohatý koláčik, vhodný ako dezert ku káve alebo čaju. Ak si chcete tento recept na fit cuketový brownie ešte trochu vylepšiť, pridajte do cesta aj mletý mak alebo kokos.
Cuketa obsahuje množstvo vody, vďaka čomu bude tento brownie pudingovejšej a šťavnatejšej konzistencie, tzv. fudgy brownie. Pokiaľ máte radšej nadýchanejšie brownie, zdvojnásobte množstvo použitej múky, aby mala voda z cukety kde vsiaknuť.
Tomuto brownie sa potešia aj deti, a to vôbec nebudú mať ani tušenia, že základ tohto dezertu tvorí vlastne zelenina. Štavnatý a zdravý cuketový brownie podávajte s ovocím alebo polejte jogurtom. Tento recept, verím, nebudete robiť poslednýkrát.
Ak nemáte radi "fudgy" brownies ale preferujete radšej nadýchanejší brownie, môžete množstvo múky zdvojnásobiť.
Najskôr spolu v miske zmiešame všetky mokré suroviny vrátane nastrúhanej cukety a následne do nich vmiešame suché suroviny.
Vzniknuté cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej formy (s rozmerom cca 25x25 cm) a brownie pečieme zhruba 50 minút pri 180 stupňoch, do stuhnutia.
Brownie necháme vychladnúť aspoň 1 hodinu, môžeme ho dať aj do chladničky.