Šťavnaté fit grilované kuracie prsia na cukete s hubami
Pochutnajte si doma na jedle, za ktoré by sa nehanbila žiadna reštaurácia a pripravte si tieto perfektne šťavnaté fit grilované kuracie prsia na cukete s hubami. Príjemná vôňa, textúra a spojenie chutí mäsa, správnych korenín a zeleniny očarí vaše zmysly a podporí zdravé stravovacie návyky. Tento recept na zdravý obed alebo večeru je pomerne nízkokalorický, nízkotučný, obsahuje malé množstvo sacharidov a zároveň kopec bielkovín. Vďaka tomu dobre zasýti no nezaťaží žalúdok a vy sa naplno môžete venovať svojim povinnostiam. Isto si pochutíte :)
Kuracie mäso je veľmi obľúbené aj vďaka jeho jednoduchej príprave a dobrým nutričným hodnotám. Je ľahko stráviteľné a ponúka množstvo bielkovín. Pred prípravou mäsa je vhodné nechať ho postáť v marináde, aby mäso krásne nasiaklo chuťami a zároveň malo po tepelnej úprave lepšiu štruktúru. Ak nemáte čas, môžete si mäso opiecť aj hneď - pre delikátne, mäkké mäso plné chutí však môžete marinovať aj celú noc v uzavretej nádobe v chladničke. Jedna porcia tohto jedla s kuracím mäsom a zeleninou obsahuje menej ako 300 kcal, 7 g sacharidov a až 30 g bielkovín.
Grilovaná cuketa s hubami je skvelým doplnkom k šťavnatému grilovanému mäsu a dokáže šikovne nahradiť klasickú prílohu. Zároveň jedlo odľahčí a takisto mu aj dodá ďalšie chute, vitamíny, minerály a vlákninu. Tento recept vás nechá sýtymi na dlhšiu dobu, no vďaka priaznivým nutričným hodnotám si ho môžete dopriať pokojne aj na večeru či po tréningu.
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- 2 kuracie prsia (2 x 100 g) bez kosti a kože
- 1 veľká cuketa (320 g)
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 300 g ľubovoľných húb alebo šampiňónov
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 ČL mletej papriky
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL oregana
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL kuracieho vývaru
- 2 ČL olivového oleja (odporúčam tento)
- soľ a čierne mleté korenie (podľa chuti)
Postup
- V miske zmiešame kuracie prsia s pretlačeným cesnakom, paprikou, rascou, oreganom, citrónovou šťavou, kuracím vývarom, soľou a čiernym mletým korením. Poriadne ich zmesou potrieme a prikryté dáme marinovať do chladničky aspoň na 30 minút.
- 1 lyžičku olivového oleja si rozohrejeme na nepriľnavej grilovacej panvici, pridáme kuracie prsia a zvyšnú marinádu necháme v miske.
- Prsia grilujeme na vysokej teplote asi 5 minút, kým sa na ňom nevytvoria mriežky alebo chrumkavá kôrka.
- Kuracie prsia na panvici obrátime a oheň znížime na stredný plameň. Necháme ich grilovať cca 8 minút (v závislosti od ich hrúbky).
- Keď je mäso hotové, necháme ho na tanieri zakryté alobalom či sklenenou misou, aby ostalo šťavnaté.
- V rovnakej alebo samostatnej panvici si na vysokej teplote opražíme nadrobno nasekanú cibuľu na lyžičke olivového oleja.
- Pražíme ju 30 sekúnd a potom pridáme nakrájanú cuketu. Prvé 3 minúty ju nemiešame.
- Pridáme nakrájané huby spolu s odloženou marinádou z mäsa.
- Všetko spolu zmiešame a necháme variť 7 - 10 minút, alebo kým zelenina nebude mäkká a absorbuje všetky chute.
- Zeleninu dochutíme soľou a korením.
- Hotové kuracie prsia ukladáme na grilovanú zeleninu a na koniec ich môžeme poliať citrónovou šťavou a ozdobiť čerstvo namletým čiernym korením.
Čas prípravy | 30 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 302 KCal | |
Sacharidy | 19 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 32 g | |
Tuky | 10 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Vysoký obsah vlákninyNízkokalorickéObedy a večereBez lepkuBez orechovKuracie mäsoZeleninaBezlaktózové recepty na obedy a večereZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereNízkotučné cuketové receptyBezlepkové recepty s cuketou bez múkyNízkotučné recepty s kuracím mäsomNízkosacharidové zeleninové receptyNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.