Lahodný dezert z ricotty s vysokým obsahom bielkovín, ktorý si veselo môžete dopriať napríklad aj na raňajky. Je nutrične vyvážený a má výraznú čokoládovú chuť.
V tomto chutnom a zdravom recepte nájdeme možno trochu netradičnú kombináciu surovín - spája sa tu ricotta, bielky, med a kakao. Ako vidíte, ricottová čoko pena nie je vôbec náročná na suroviny a jej príprava nie je o nič zložitejšia. Vyšľahané vaječné bielky dodajú tejto pene úžasný, jemný nádych a objem a ricotta tento dezert zase zjemní svojou lahodnou chuťou. Navyše, obe suroviny sú bohatým zdrojom bielkovín, čím robia tento dezert aj vhodným sladkým pred alebo po-tréningovým snackom. Šľahaním bielkov nad parou sa účinne vyhnete akýmkoľvek komplikáciám, ktoré by po konzumácii surových vajec mohli nastať.
Pre čo najdelikátnejšiu kakaovú chuť odporúčam pridať holandské kakao, samozrejme bez cukru. Na osladenie ricottovej čoko peny môžete použiť med, prípadne ak chcete ponížiť množstvo sacharidov a cukru v recepte, použite pokojne stéviu alebo xylitol. Pre dosiahnutie najlepších nutričných hodnôt odporúčam použiť nízkotučnú ricottu. 2 hrnčeky ricotty predstavujú 500 g a z uvedeného množstva surovín vám výjde 6 porcií.
Ricottovú čoko penu môžeme na záver dozdobiť banánom a kakaovými bôbmi, prípadne iným čerstvým ovocím. Najlepšie chutí pena studená, po odležaní v chladničke.