Reisfleisch je recept pochádzajúci z Nemecka a v preklade znamená ryžové mäso. Mäso je v ňom pripravené na spôsob hustého paprikášu, ktorý sa napokon zmieša s uvarenou ryžou, ktorá krásne nasiakne omáčku a chute z mäsa.
Základ tohto receptu je paprika, odporúčam použiť mletú sladkú papriku, prípadne mix sladkej a štipľavej mletej papriky. V prípade záujmu pridajte do receptu aj čerstvý rozmarín, receptu dodá ešte väčší šmrnc. Takisto, ak vám alkohol a dodatočné kalórie z neho nerobia problém, môžete do omáčky k mäsu pridať aj za pohár bieleho suchého vína.
Reisfleisch odporúčam pripraviť s ryžou SOS Classic, ktorá má pre tento recept ideálnu štruktúru. Nezvyknem často pripravovať jedlá s bravčovým mäsom, no do tohto receptu je priam ideálne a robí ho šťavnatým. Ak však nie ste fanúšikom bravčového mäsa, pokojne ho môžete skúsiť vymeniť za hovädzie či morčacie mäso.
Ako prílohu k tomuto jedlu odporúčam podávať kyslejší uhorkový šalát, mňam.
Následne ryžu zalejeme s 500 ml vody alebo vývaru, pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju na miernom plameni, pokým neabsorbuje všetku tekutinu.
V druhom hrnci si na rozpálenom oleji opražíme nakrájanú cibuľu do sklovita.
Potom pridáme papriku a párkrát premiešame.
Následne do hrnca pridáme na malé kúsky nakrájané mäso a restujeme ho na silnom plameni približne 3 minúty, aby sa z každej strany zatiahlo.
Pridáme bobkové listy, nové korenie, paradajkový pretlak, premiešame a mäso dusíme prikryté približne 30 minút. Mäso občas premiešame a ak je to potrebné, podlejeme trochou vody.
Potom k mäsu primiešame aj prelisované strúčiky cesnaku a varíme ho ešte 5 minút.
Napokon zmiešame uvarenú ryžu s mäsom a do jedla pridáme aj nasekanú pažítku, prípadne i rozmarín.