Medovníky bez múky? Áno, naozaj je to možné. Aj na Vianoce môžete mať na stole zdravé dobroty. Proteínové fitness medovníky bez múky sú plné bielkovín, zdravé, jednoduché na prípravu a navyše chutia božsky. Tieto proteínové medovníky sú zhotovené z mandľovej múky a proteínu a sú neodolateľne mäkučké. Poďte sa spolu so mnou presvedčiť, že zdravé vianočné pečenie môže byť naozaj jednoduché! :)
Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc sú rozhodne medovníčky. Už len ich samotná príprava robí mnohým z nás obrovskú radosť. Deti v každej domácnosti ochotne pomáhajú pri pečení, kedy sa po byte rozlieva omamná vôňa a vy viete, že sú tu opäť Vianoce. Hodiny strávené zdobením a hrdosť z krásne ozdobených medovníkov je niečo, čo skrátka patrí k tomuto obdobiu. A predstavte si teraz, ako na vás návšteva prekvapene pozerá, ak im poviete, že tieto malé umelecké diela sú navyše fit, bezlepkové vianočné pečivo bohaté na bielkoviny. Skutočne magické Vianoce, čo poviete? Navyše si ich môžete vychutnať úplne bez výčitiek.
Mandľová múka sa na tento recept hodí perfektne. Môžete si ju kúpiť, no tiež sa dá jednoducho pripraviť aj doma - jednoduchým rozmixovaním či pomletím mandlí na jemnú múčku. Tieto fitness medovníky si môžete pripraviť s proteínovým práškom, ale aj bez neho. Zahoďte stres z blížiacich sa sviatkov a vyskúšajte túto fit verziu medovníkov! Zima predsa len nemusí byť iba o naberaní kíl.
V mixéri si spolu poriadne rozmixujeme mandľovú múku, proteínový prášok, datle (alebo hrozienka), prášok do pečiva a perníkové korenie.
Keď je hmota celistvá, pridáme do nej všetky ostatné suroviny a opäť poriadne rozmixujeme. Z hmoty vznikne jemné cesto.
Cesto vložíme medzi dva hárky papiera na pečenie a vyvaľkáme do požadovanej hrúbky - čím tenšie cesto vyvaľkáte, tým chrumkavejšie medovníky vzniknú a čím bude hrubšie, tým budú medovníčky mäkšie.
Vyvaľkané cesto vložíme na 20 minút do mrazničky alebo na 2 hodiny do chladničky.
Následne z cesta vykrarujeme medovníčky, ktoré uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme (s použitím proteínu) 15-20 minút na 150 stupňoch alebo (bez použitia proteínu) 20-25 minút na 150 stupňoch do zlatista.
Počas pečenia ale dávajte pozor, aby sa nespálili. Ak už začínajú hnednúť, vyberte ich.