Pečené morčacie stehno s ryžovo-brokolicovo-avokádovým pyré
Ak vás už omrzeli prílohy ako ryža a brokolica, vyskúšajte túto chutnú obmenu - ryžovo-brokolicovo-avokádové pyré. Spolu s pečeným morčacím stehnom tvoria zdravý a nutrične vyvážený obed plný vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Ak teda ešte neviete, čo zdravé a fit by ste si dnes navarili, nemusíte hľadať ďalej.
Morčacie mäso je jedno z najobľúbenejších vo fitness svete. Obsahuje málo tuku, je ľahko stráviteľné a plné minerálov ako zinok, vápnik, železo a tiež vitamínu B12. Toto pečené morčacie stehno je plné chutí, a ak ste morčacie mäso ešte neskúšali, určite si ho zamilujete.
Okoreňte si ho podľa svojich predstáv, môžete použiť cesnakové korenie, kurkumu, drvenú rascu či pikantnú papriku a dodať jedlu trochu pikantnosti. Netreba zabúdať, že práve koreniny v sebe obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré pomáhajú nášmu organizmu bojovať s rôznymi chorobami, posilňujú imunitu, trávenie a celý rad ďalších funkcií. V krajinách tretieho sveta je korenie stále využívané ako liečivo či prevencia proti rôznym chorobám, práve preto tam vždy nájdete poriadne dochutené a na korenie bohaté jedlá.
Kombinácia ryže s brokolicovo-avokádovým pyré je perfektná a verím, že vám zachutí. Skvele sa hodí aj k pikantnejším jedlám, keďže neutrálna chuť avokáda a ryže ich krásne doplní. Vyskúšajte toto pečené morčacie stehno s ryžovo-brokolicovo-avokádovým pyré, určite nebudete ľutovať.
Ingrediencie
- 1 morčacie stehno (cca 800g)
- 2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
- korenie podľa chuti (cesnakové, paprika, mleté čierne, drvená rasca..)
- 1 ČL morskej soli
- 1/2 hrnčeka vody
- 80g ryže (basmati, hnedá, divoká, jasmínová..) (odporúčam túto)
- 1/2 avokáda
- 200g brokolice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 cibule
- 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- kúsok čerstvej bazalky
Postup
- Morčacie stehno umyjeme a dáme na pekáč.
- V malej miske si zmiešame olivový olej s korením a soľou.
- Marinádou potrieme stehno pod kožou aj na koži.
- Stehno podlejeme 1/2 hrnčekom vody.
- Nakoniec stehno zakryjeme alobalom a pečieme 1 hodinu na 200 stupňoch.
- Po hodine ho obrátime na druhú stranu, opatrne polejeme výpekom a pečieme ešte 40-60 minút na 180 stupňoch. Dĺžku pečenia prispôsobte veľkosti stehna, najlepšie by bolo ak by ste si vedeli odmerať teplotu mäsa teplomerom. Mäso by malo byť mäkké a malo by sa odlepovať od kosti.
- Zatiaľ čo sa mäso pečie, pripravíme si pyré.
- Ryžu uvaríme vo vode so soľou, nadrobno nakrájanou cibuľou a korením (bez čerstvej bazalky).
- V druhom malom hrnci privedieme vodu k varu a následne v nej uvaríme brokolicu (zhruba 8 minút).
- Brokolicu precedíme a rozmixujeme v mixéri spolu s 1/2 avokáda, 2 strúčikmi cesnaku a čerstvou bazalkou.
- Nakoniec do pyré primiešame uvarenú ryžu.
- Upečené stehno podávame teplé poliate výpekom spolu s pripraveným ryžovo-brokolicovo-avokádovým pyré.
Čas prípravy | 135 minút | |
Výdatnosť | 2 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 448 KCal | |
Sacharidy | 12 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bielkoviny | 39 g | |
Tuky | 25 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruObedy a večereBez lepkuBez orechovRyžaZeleninaBrokolicaBezlaktózové recepty na obedy a večereObedy a večere s ryžouZdravé zeleninové obedy a večereLow carb recepty s avokádomRecepty s avokádom bez múkyFitness recepty s ryžouBezlepkové recepty s ryžouNízkosacharidové zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.