Pečené kuracie prsia "Caprese" s paradajkami, bazalkou a mozzarellou
Vyskúšajte tieto chutné pečené kuracie prsia "Caprese" s paradajkami, bazalkou a mozzarellou. Ich príprava je mimoriadne jednoduchá - suroviny stačí vložiť do kuracieho mäsa a dať ich spolu upiecť do rúry. Do pol hodiny máte hotové ozaj výborné a na bielkoviny bohaté jedlo. Tieto jednoduché pečené kuracie prsia sú zároveň low carb, takže ak si ich doprajete spolu s ľahkým šalátom, nemusíte sa obávať ani o prísun množstva sacharidov, ak je to niečo, na čo si dávate pozor. A navyše vám tiež prezradím, ako si upiecť kuracie prsia do šťavnata ;)
Občas mám pocit, že z kuracieho mäsa sa dá vyčarovať naozaj nespočetné množstvo chutných jedál. Akokoľvek ho pripravíte, snáď nikdy to nemôže dopadnúť inak, ako skvele. A tento recept s kuracím mäsom nie je žiadnou výnimkou. Pripravíme si ho na taliansky štýl Caprese, v recepte teda spoja sily paradajky, čerstvá mozzarella a čerstvé lístky bazalky - spojenie je to naozaj vynikajúce a v neposlednom rade aj nutrične hodnotné.
Ako upiecť šťavnaté kuracie prsia?
Ak si chcete upiecť kuracie prsia tak, aby neboli suché, budete musieť dodržať zopár pravidiel. Je to však v skutku veľmi jednoduché. Základom je časovanie. Keďže patria kuracie prsia medzi chudé mäso, nesmú sa piecť príliš dlho, inak budú suché. Je teda dobré piecť kuracie prsia na vyšších teplotách - aby sa mäso upieklo rýchlo, avšak dostatočne. Ideálna teplota na pečenie je okolo 220 stupňov. Pre stredné až väčšie filety kuracích pŕs to znamená čas pečenia okolo 20 minút. Ak máte termometer na mäso, mali by ste dosiahnuť ideálnu teplotu mäsa okolo 73 stupňov. A v prípade, že je mäso nerovnomerné, môžete si pomôcť a mäso predom vyklepať (v takom prípade bude stačiť na pečenie aj 15 minút). Po dopečení je na záver dobré nechať mäso odležať prikryté, aspoň 5 minút, aby vsiaklo šťavu z výpeku, vďaka čomu bude ešte šťavnatejšie.
Skúšala som už rôzne recepty a triky, no toto pre mňa fungovalo najlepšie. A čo vy - aké máte skúsenosti?
Pečené kuracie prsia "Caprese" môžeme podávať spolu s obľúbenou prílohou - so studeným alebo teplým šalátom, ryžou, quinoou, kuskusom či pečenými zemiakmi.
Tip: Ak by ste si chceli k tomuto jedlu pripraviť aj omáčku, chuťovo doporučujem falošnú, zdravú tatársku omáčku, na ktorú recept nájdete tu: Zdravá tatárska omáčka z jogurtu .
Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).
Ingrediencie
- 800 g (4 stredne veľké kusy) kuracích pŕs
- 200 g čerstvej mozzarelly
- hrsť čerstvej bazalky
- 2 paradajky
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
- soľ (podľa chuti)
- cesnakové korenie (podľa chuti)
- balzamikový ocot (voliteľné)
- 1-2 PL olivového oleja (odporúčam tento)
Postup
- Kuracie prsia z jedného kraja prekrojíme, druhá strana by mala ostať uzavretá, aby z nej suroviny nevypadávali.
- Mäso z oboch strán potrieme olivovým olejom a rukou do neho vmasírujeme korenie a soľ, podľa chuti.
- Paradajky a mozzarellu nakrájame na tenké plátky.
- Do každého kúsku mäsa vložíme zopár plátkov mozzarelly a paradajky. Pridáme aj bazalkové listy.
- Naplnené kuracie prsia vložíme do zapekacej misy.
- Mäso pečieme v predhriatej rúre približne 20 minút pri 220 stupňoch, pokým nebude hotové. Po dopečení ho ešte necháme odležať aspoň 5 minút v zakrytej mise.
- Nakoniec ho môžeme poliať balzamikom a podávať spolu s obľúbenou prílohou.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 4 porcie |
Nutričné hodnoty / 1 porcia | ||
KCal | 403 KCal | |
Sacharidy | 3 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bielkoviny | 55 g | |
Tuky | 16 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruNízkokalorickéObedy a večereBez lepkuBez orechovKuracie mäsoZeleninaZdravé zeleninové obedy a večereDiétne recepty na obedy a večereNízkosacharidové zeleninové receptyNízkokalorické diétne zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.