Ovsená kaša na spôsob dezertu? To musíte vyskúšať. Rada si na raňajky pripravujem rôzne ovsené kaše, avšak táto má u mňa špeciálne miesto. Baklavu totiž zbožňujem a táto kaša mi ju úplne pripomína - skrýva v sebe totiž úžasnú kombináciu vlašských orechov, pistácií, medu, citrónovej kôry a korenia. A poviem to aj na rovinu: dezerty na raňajky v zdravej verzii proste milujem :)
A ak je na vás klasická baklava príliš sladká, nemusíte sa báť - táto ovsená kaša má príjemnú sladkú chuť, takže si pri nej užijete chute baklavy bez zbytočne obrovského množstva medu a cukru. Navyše je táto zdravá ovsená kaša bez mlieka a bez lepku (v prípade použitia bezlepkových vločiek).
No a v prípade, že si ju chcete pripraviť vo vegan verzii, stačí nahradiť med napríklad javorovým sirupom.
Jedna dávka tejto krémovej kaše je poriadne veľká, nutrične hodnotná a som si aj istá, že vás dobre zasýti na celé dopoludnie. Jej krémovosť spočíva v pomalšom varení vločiek na miernom až slabšom plameni.
Ak ste priaznivcom baklavy aspoň tak ako ja, určite si na tejto odľahčenej verzii v podobe ovsenej kaše pochutíte. Inšpirácií na zdravé raňajkové kaše nie je nikdy dosť, preto si tento recept nezabudnite uložiť a keď ho vyskúšate, určite mi do komentára napíšte, ako vám táto verzia chutila.
V hrnci necháme prevrieť vodu a následne do nej vysypeme ovsené vločky.
Tie necháme variť na miernom plameni zhruba 10 minút, pričom ich občasne premiešame.
Ak je už väčšina vody odparená, plameň znížime na veľmi slabý a vločky varíme dovtedy, kým sa do nich voda úplne nevstrebe (zhruba ďalších 10 minút). Ak má niekto radšej mokrejšiu kašu, môže vločky odstaviť skôr.
Po uvarení kaše do nej vmiešame všetky ostatné suroviny a osladíme medom podľa chuti.
Kašu podávame ešte teplú, no je výborná aj za studena.