Ak tiež zbožňujete sladko-kyslé zákusky, tak tieto mini limetkové key lime pie cheesecakes jednoducho musíte skúsiť! Sú perfektným dezertom na leto, ktorý osvieži a skrotí chute na sladké. V praktickej a milej verzii potešia aj návštevu a navyše sú bez pridaného cukru.
Viete, odkiaľ pochádzajú Key Lime pie cheesecake-y? Je to americký dezert, ktorý sa zrodil v oblasti Key West na Floride a doteraz je ich najznámejším dezertom. Môj niekoľkoročný pobyt na Floride ma poznačil a Key Lime pie som si neskutočne obľúbila a s radosťou vychutnala pri akejkoľvek príležitosti. Do klasického receptu sa pridáva okrem hojnej dávky cukru aj kondenzované mlieko a cheesecake sa napokon zvyčajne zapečie aj s vyšľahanou bielkovou polevou alebo šľahačkou navrchu. Nemohla som teda nevyskúšať pripraviť si tento recept vo fit podobe. Jedna porcia (1 kus) tohto mini cheesecake obsahuje okolo 120 kcal a 5 g bielkovín.
Aby si tieto mini cheesecakes zachovali svoj status bez cukru, na prípravu ich korpusov som použila sušienky digestive biscuits bez cukru španielskej značky Gullón. Chutia úplne ako klasické maslové keksíky, ktoré sa používajú na základ cheesecake-ov, no sú bez pridaného cukru, sú zhotovené z celozrnnej múky a majú vyšší podiel vlákniny.
Vychutnajte si tento dokonalý, sladko-kyslý zákusok z limetiek v zdravej a fit podobe. Ak recept vyskúšate, určite sa mi pochváľte so svojím výtvorom - či už v komentári, na Instagrame alebo Facebooku.
Ingrediencie
Na korpus:
200 g sušienok sugar free digestive biscuits Gullón (kúpite tu)
3 PL vody
2 PL roztopeného kokosového oleja (alebo masla)
Na plnku:
200 g nízkotučného roztierateľného tvarohu
150 g bieleho gréckeho jogurtu
80 g xylitolu (alebo podobného sypkého sladidla)
2 stredne veľké vajcia
šťava zo 4 limetiek
kôra z 1 limetky
tvaroh, kôra z limetky, mäta (voliteľné - na ozdobu)
Postup
V sekáčiku potravín si spolu rozmixujeme nalámané sušienky s roztopeným olejom a vodou.
Hotové mrvivejšie cesto rozdelíme do 12 silikónových formičiek na muffiny a poriadne ich pozatláčame ku spodku formičiek (buď rukou alebo lyžicou).
Všetky suroviny na plnku spolu rozmiešame v miske metličkou. Vajíčka nešľaháme.
Hotovú plnku rozdelíme do pripravených formičiek s korpusom.
Mini cheesecakes pečieme 20-25 minút pri 175 stupňoch.
Po dopečení ich necháme ešte zatuhnúť vo formičkách minimálne hodinu. Odporúčam ich dať do chladničky, potom sa vyberajú jednoduchšie.
Napokon ich môžeme ozdobiť kôpkou tvarohu, mätou a nastrúhanou limetkovou kôrou.