Fit Recepty
Sleduj ma
Kuracia korma

Kuracia korma

Tiež milujete kuraciu kormu? Doma si ju viete pripraviť behom chvíľky a s úžasným výsledkom! Nachystajte si indické koreniny, 30 minút času a o chutný, exotický obed máte postarané. Kuracia korma je jedno z najobľúbenejších jedál v indických reštauráciách po celom svete. Je to jednoduché jedlo založené na kuracom mäse, ktoré sa uvádza do varu v pikantnej omáčke postavenej na jogurte alebo kokosovom mlieku a dochutené je exotickými koreninami. Kuracia korma je výborná voľba pre tých, ktorí majú radi jedlá s intenzívnymi chuťami a vôňami.

Recept na kuraciu kormu môže byť rôzny v závislosti od krajiny alebo regiónu, kde sa pripravuje. Napríklad v Severnej Indii sa korma pripravuje s cibuľou, cesnakom, jogurtom, mliekom a množstvom korenín, zatiaľ čo v Južnej Indii sa pridávajú do omáčky kokosové mlieko a koriandrová pasta. Kuracia korma sa zvyčajne podáva s ryžou alebo indickým chlebom naan. My ju budeme podávať s aromatickou ryžou SOS Basmati, ktorá je ako stvorená do indických jedál. Na zahustenie a zjemnenie omáčky použijeme biely grécky jogurt. Ak by ste použili klasický jogurt, je dosť pravdepodobné, že sa vám omáčka zrazí.

Okrem kuracieho mäsa môžete pripraviť kormu aj s jahňacím či hovädzím mäsom. Prajem vám dobrú chuť :)

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 PL olivového oleja
  • 100 g ryže SOS Basmati (odporúčam túto)
  • 250 ml vody
  • 1/2 ČL soli
  • 1 cibuľa
  • 30 g kešu orechov alebo mandlí
  • 200 g gréckeho bieleho jogurtu
  • 1 ČL korenia garam masala
  • štipka mletej kurkumy
  • štipka mletého čili
  • 1 celá škorica
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka kardamómu
  • 1/2 ČL soli
  • 3 klinčeky
  • štipka čerstvo namletého čierneho korenia
  • štipka mletej rasce
  • štipka mletého koriandra
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. V mixéri alebo sekáčiku rozmixujeme orechy so všetkými koreninami (okrem soli) a trochou vody (do 50 ml).
  2. Potom orechovú zmes zmiešame v miske s jogurtom.
  3. Do dressingu pridáme nadrobno nakrájané kuracie kúsky a dobre ich obalíme z každej strany.
  4. Kura môžeme nechať marinovať aj cez noc, prípadne môžeme s mäsom ihneď pracovať.
  5. Ryžu prepláchneme pod tečúcou vodou, a potom ju v hrnci zalejeme s 250 ml vody.
  6. Pridáme soľ a varíme ju pod pokrievkou na slabšom plameni domäkka (približne 13 minút). Po dovarení ju necháme prikrytú.
  7. V hrnci si na rozohriatom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  8. Potom pridáme kuracie mäso aj s marinádou a 2 minúty ho restujeme na silnejšom plameni.
  9. Potom plameň stíšime a za častého miešania mäso varíme približne 15 minút. V prípade potreby ho môžeme podliať trochou vody, prípadne pridať viac gréckeho jogurtu.
  10. Hotové mäso podávame spolu s uvarenou ryžou a jedlo môžeme posypať klíčkami či čerstvým koriandrom.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy35 minút
Výdatnosť2 porcie
Nutričné hodnoty /
KCal525 KCal
Sacharidy47 g
Vláknina1 g
Bielkoviny51 g
Tuky14 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu