Dokonale chrumkavá granola upečená čerstvo, doma? Táto domáca kokosová proteínová granola iba z 5 surovín učaruje nejednému milovníkovi kokosu! Je tak jednoduchá na prípravu, až tomu nebudete chcieť veriť a doplníte si ňou aj bielkoviny.
Ak si kokosovú granolu nechcete pripraviť s proteínom, pokojne ho len z receptu vynechajte, na konzistencii sa to neodrazí. Odporúčam však v takom prípade navýšiť teplotu pečenia o 10 stupňov. Pri pečení s proteínom je totiž dôležité znižiť teplotu pečenia, aby sa výsledok nespálil. Viac o pečení s proteínom som vám spísala do e-booku, ktorý dostanete zadarmo ku kúpe proteínu @fitrecepty. V tomto recepte som použila proteín s príchuťou KOKOSKY, ktorý kokosovú chuť umocnil a výsledná granola bola perfekná. Tento proteín, ktorú je navyše aj 100% prírodný, kúpite tu.
V recepte na kokosovú granolu odporúčam použiť kokosové lupienky, nie strúhaný kokos, nakoľko ten je príliš jemný a v granole by ste si ho takmer nevšimli. Aby bola domáca granola extra chrumkavá a mala ideálnu konzistenciu, je potrebné použiť dostatok tekutého sladidla + oleja. Ja som použila med a sezamový olej, ale môžete použiť akýkoľvek druh. Na danú dávku pokojne použite 2 PL zo sladidla aj oleja, ak chcete ale granolu ešte chrumkavejšiu a sladšiu a nevadia vám kalórie navyše, pokojne použite po 3 lyžice.
Domáca kokosová granola je skvelá nielen na raňajky či desiatu do jogurtu, mlieka či tvarohu, ale je perfektná aj ako chrumkavý snack kedykoľvek počas dňa.
V miske zmiešame ovsené vločky, kokosové lupienky, olej, sladidlo a proteín.
Zmes dobre premiešame lyžicou, aby sa suroviny prepojili.
Granolu vysypeme na plech vystlatý papierom na pečenie a zarovnáme ju s lyžicou. Medzi kúskami granoly môžu byť voľné miesta.
Kokosovú granolu pečieme 20 - 25 minút pri 160 stupňoch do zlatista (na režime horný + dolný ohrev). V polovici pečenia ju môžeme prehrabnúť, aby sa kúsky granoly pootáčali.
Potom ju necháme na plechu vychladnúť - v tomto bode začne tvrdnúť. Posypeme ju ešte zvyšnými (10 g) kokosovými lupienkami.
Po vychladnutí ju skladujeme v uzatvárateľnej nádobe a skonzumujeme do týždňa.