Dvaja ľudia, 5 hodín a táto zdravá, osviežujúca, letná jogurtovo jahodová nepečená torta už neexistuje. Dokonalosť - tento názov vystihuje snáď všetky jej vlastnosti. Torta je jemná, nadýchaná, sladko-kyslastá a ako pridaný bonus, je zdravá a bohatá na bielkoviny.
Kokosový cukor môžete v recepte jednoducho nahradiť trstinovým, prípadne xylitolom, stéviou alebo stéviovými kvapkami, čím znížite obsah sacharidov a celkovej energetickej hodnoty torty.
Ak ste náhodou alergik/alergička na jahody, nezúfajte, pripraviť si ju môžete aj s iným obľúbeným ovocím, najlepšie s čučoriedkami, malinami, čerešňami, marhuľami či brokyňami. Táto diétna fit torta je navyše nízkotučná a bez múky, korpus je zhotovený z ovsených vločiek. Pripravenú ju budete mať za pár minút a nemusíte ani nič piecť, iba ju nechať stuhnúť v chladničke - i keď v prípade tejto torty budete určite nedočkavo kontrolovať chladničku.
Táto zdravá a fit jogurtovo jahodová nepečená torta "dokonalosť" tiež vyzerá neodolateľne, a preto je perfektná i na rodinné oslavy a sviatky. Už sa nemôžem dočkať, až ju urobím znova! Mňam.
5 PL kokosového cukru (alebo xylitolu/trstinového cukru/1/2 ČL stévie)
3 PL 100% želatíny
3 PL vody
2 PL citrónovej šťavy
Postup
Ovsené vločky rozmixujeme na jemnú múčku.
Vzniknutú múku v miske zmiešame s medom, roztopeným kokosovým olejom a škoricou. Cesto má byť veľmi husté a jemne lepivé.
Pripravíme si tortovú formu (s priemerom zhruba 20cm) a na jej spodok rukou natlačíme vzniknuté ovsené cesto a zarovnáme ho.
V menšom hrnci si rozmiešame 6 lyžíc želatíny so 6 lyžicami vlažnej vody.
Zmes ohrejeme na miernom plameni a odstavíme z tepla akonáhle sa všetka želatína vo vode rozpustí.
V miske si zmiešame grécky jogurt, kokosový cukor (alebo iné sladidlo) a polovicu želatínovej hmoty.
Jogurtovú náplň poriadne rozmiešame a keď v nej už neostali žiadne hrudky, vylejeme ju na pripravený korpus.
Formu vložíme na pár minút do chladničky.
Zatiaľ si umyjeme a očistíme jahody a v mixéri (odporúčam tento) ich rozmixujeme s 200g gréckeho jogurtu, kokosovým cukrom (alebo iným sladidlom), citrónovou šťavou a zvyškom želatínovej hmoty dohladka.
Ak je už jogurtová vrstva na vrchu stuhnutá, vylejeme na ňu jahodovú zmes.
Tortu necháme stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny.