Jednoduchá pražená ryža s brokolicou, vajíčkom a cesnakom
Zdieľaj recept s priateľmi:
Jednoduchá pražená ryža s brokolicou, vajíčkom a cesnakom je ľahké, no chutné jedlo bez mäsa, ktoré si pripravíte pomerne rýchlo. Recept je ideálnou voľbou, ak potrebujete spotrebovať už uvarenú jazmínovú ryžu z predchádzajúcich dní.
Pražená ryža je tradičné ázijské jedlo, ktoré sa pripravuje opražením uvarenej ryže na oleji, spolu s vajíčkami a zeleninou či mäsom. Základom receptu na thajskú praženú ryžu je aromatická jazmínová ryža SOS. Ryža pre prípravu tej praženej verzie sa zvyčajne varí vopred a nechá sa ochladiť na izbovú teplotu, aby sa zabránilo lepeniu. Potom sa ryža opraží na oleji v panvici spolu s vybranými surovinami a koreninami. Opražená ryža by mala byť stále vo forme zŕn a nie zlepená.
V našom prípade si praženú ryžu pripravíme v odľahčenej verzii, s minimom oleja na to, aby sme dosiahli chutný výsledok. Zo zeleniny použijeme brokolicu, mrkvu a hrášok. Brokolicu odporúčam iba orestovať na panvici, netreba ju predom variť - ostane tak jemne chrumkavá.
Verím, že vám táto verzia opekanej ryže bude chutiť. Dobrú chuť :)
Ingrediencie
100 g ryže SOS Jasmine (alebo 250 g ryže pripravenej z predošlého dňa) (odporúčam túto)
250 ml vody
1/2 ČL soli
200 g brokolice
100 g mrkvy
50 g mrazeného hrášku
1 PL oleja
2 PL sójovej omáčky
1 menšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 L vajcia
štipka čerstvo namletého čierneho korenia
pór
Postup
Ak nemáme uvarenú ryžu z predošlého dňa, uvaríme si čerstvú. Ryžu prepláchneme pod tečúcou vodou, a potom ju v hrnci zalejeme s 250 ml vody.
Pridáme 1/2 ČL soli a varíme ju pod pokrievkou na slabšom plameni domäkka (približne 15 minút). Potom ryžu necháme vychladnúť na izbovú teplotu, aby sa nám v závere nelepila.
Vo woku alebo väčšom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, natenko nakrájanú mrkvu, hrášok, umytú a nadrobno nasekanú brokolicu, sójovú omáčku a korenie.
Zeleninovú zmes restujeme na silnejšom plameni približne 5 minút. Ak sa pripaľuje k panvici, môžeme ju podliať trochou vody.
Potom k zelenine pridáme dve vajíčka a zmes minútu miešame.
Potom k zelenine pridáme vychladenú ryžu a miešame približne 2 minúty, aby sa všetky chute prepojili.
Na záver pridáme nakrájaný pór a jedlo servírujeme teplé.