O tom, že domáca granola je jednoduchá a rýchla záležitosť sme sa už presvedčili pri viacerých fit receptoch. Vyskúšajte ju aj v tejto vynikajúcej banánovej verzii. Jednoduchá banánová granola je perfektná do jogurtov, mlieka, kefíru či len tak, na chrumkanie. K jej príprave budete potrebovať iba 5 surovín.
Granola je ideálne raňajkové jedlo do uponáhľaných dní. Ak ste priaznivcom sladkých raňajok, túto jednoduchú granolu si určite prichystajte do zásoby. A pokojne si množstvo surovín zdvojnásobte. Množstvo uvedené v recepte vystačí na 4 porcie.
Jednoduchá banánová granola je príjemne chrumkavá aj bez pridania oleja. Namiesto neho totiž použijeme orechové maslo či tahini - vybrať si už môžete podľa seba. Fungovať bude ako arašidové, tak i mandľové alebo kešu maslo, prípadne spomínaná tahini pasta zo sezamu. Likvidné sladidlo tiež určite nevynechajte, v recepte hraje dôležitú rolu. Použiť môžete med, ale takisto vegánske možnosti ako agáve alebo javorový sirup.
Po upečení nechajte granolu na plechu poriadne vychladnúť. Vďaka tomuto kroku bude napokon ešte viac chrumkavá.
Táto zdravá granola s banánom chutí perfektne aj s vlašskými orechmi, ktoré do nej môžete pri servírovaní vmiešať. Tak dochrumkania! :)
40 g mandľového či iného orechového masla, prípadne tahini (odporúčam toto)
2 PL medu, agáve alebo javorového sirupu
1/2 ČL mletej škorice
Postup
Bánan roztlačíme v miske pomocou vidličky na jemné pyré.
Následne pridáme všetky mokré suroviny, zamiešame a napokon pridáme aj tie zvyšné.
Granolu dobre zamiešame a vysypeme ju na plech vystlatý papierom na pečenie. Pomocou lyžice ju natenko zarovnáme, môžeme ju aj usporiadať do menších skupiniek.
Banánovú granolu pečieme približne 30 minút pri 160 stupňoch, pričom od polovice dávame pozor na to, aby sa nepripiekla. Ak začína hnednúť, môžeme ju poobracať.
Po dopečení ju necháme vychladnúť aspoň 20 minút na plechu, vtedy ešte viac schrumkavie.
Následne ju nalámeme na menšie kúsky a skladujeme ju vo vzduchotesnej nádobe.