Fit Maxi King torta
Ak miluješ sladkosť Maxi King, tak túto tortu musíš vyskúšať. Fit Maxi King torta v sebe ukrýva vrstvy nadýchanej tvarohovej náplne, kakaového cesta, karamelu a jemne chrumkavej čokolády na vrchu posypanej orieškami. Navyše je táto Maxi King torta vo fit verzii bez pridaného cukru, na celú tortu vám postačí 7 lyžíc xylitolu alebo podobného sladidla a 100 g datlí. Pochváliť sa môže vysokým obsahom bielkovín a vlákniny. Ak takéto nepečené dezerty miluješ, určite si recept ulož a vyskúšaj ho čím skôr.
Recept je veľmi jednoduchý, treba sa však pripraviť na menší neporiadok v kuchyni, ktorý je pri takýchto nepečených dezertoch samozrejmosťou. V každom prípade torta určite stojí za to! Je tiež celkom sýta, výjde z nej 12 kúskov slušnej veľkosti.
Základ karamelovej vrstvy tvoria datle a arašidové maslo. Datle nezabudnite namočiť do teplej vody aspoň 30 minút dopredu, aby zmäkli a dali sa tak jednoducho rozmixovať. Pre ešte autentickejšiu karamelovú chuť si do nej však môžete pridať aj karamelové flavdrops (odporúčam tieto) . Do tejto vrstvy môžete pridať aj viac vody ako je uvedené v recepte, ak máte radšej roztekajúci sa karamel.
Pri príprave roztopenej čokolády odporúčam pridať do nej (po roztopení) aj trochu plnotučného kokosového mlieka, vďaka ktorému by pri rezaní torty nemala čokoláda popukať. Po pridaní mlieka sa však pripravte na to, že čokoláda bude hustejšia, a teda sa ňou bude ťažšie manipulovať. Ja som čokoládu roztápala v tejto mikrovlnnej rúre, pri výkone 450 W približne 1,5 minúty.
V prípade že by ste chceli ešte viac navýšiť obsah bielkovín v torte, môžete do tvarohovej náplne pridať odmerku proteínu (ideálne vanilkového). Prípadne pridajte odmerku proteínu aj do korpusu, no budete musieť odobrať z ovsených vločiek a kakaa.
Túto tortu sme si doma ihneď obľúbili a už teraz sa teším na to, kedy ju znova pripravím. Ak túto Maxi King tortu v mojom fit prevedení vyskúšate, isto mi napíšte, aký mala u vás doma úspech - budem sa tešiť :)
Recept je z mojej knihy Rýchlo a fit (5 - 30 minút) - kúpite tu.
Ingrediencie
- Na korpus:
- 40 g orechového masla (odporúčam toto)
- 30 g kakaa (odporúčam toto)
- 100 g ovsených vločiek (pomletých najemno) (odporúčam tieto)
- 130 g jablkového pyré (odporúčam toto)
- 3 PL xylitolu (alebo iného sypkého sladidla) (odporúčam tento)
- Na tvarohovú vrstvu:
- 200 g gréckeho bieleho jogurtu (nízkotučného)
- 500 g jemného, roztierateľného, nízkotučného tvarohu
- 80 ml horúceho mlieka (napr. kokosového)
- 20 g 100 % želatíny
- 4 PL xylitolu (odporúčam tento)
- Na karamel:
- 100 g datlí (namočených aspoň 30 min. vo vode) (odporúčam tieto)
- 60 g arašidového masla (odporúčam toto)
- cca 50 ml vody
- štipka soli
- štipka škorice (odporúčam túto cejlónsku)
- 1/2 ČL karamelových flavdrops (môžete vynechať) (odporúčam tieto)
- Na polevu:
- 100 g horkej čokolády (odporúčam túto)
- 20 ml plnotučného kokosového mlieka (voliteľné) (odporúčam toto)
- 1 ČL kokosového oleja (odporúčam tento)
- 30 g lieskových orechov alebo mandlí (na posýpku) (odporúčam tieto)
Postup
- V miske si zmiešame orechové maslo s jablkovým pyré, kakaom, xylitolom a najemno pomletými ovsenými vločkami.
- Rukou rozpracujeme lepivejšie cesto a následne ho zatlačíme na spodok tortovej formy (priemer cca 25 cm). Ak sa cesto veľmi lepí, ruky si môžeme potrieť trochou oleja.
- V ďalšej miske si pomocou metličky vymiešame tvaroh s jogurtom a xylitolom.
- Do takmer vriaceho mlieka vysypeme želatínu a miešame ju, pokým sa neroztopí (odporúčam robiť to v menšom hrnčeku).
- Následne do želatíny pridáme 2 lyžice tvarohového krému a poriadne ho rozmiešame. Želatínovú zmes vylejeme do pripraveného tvarohového krému.
- Krém rozmiešame pomocou metličky a polovicu krému vylejeme na pripravený korpus.
- Tortu dáme zatiaľ do chladničky.
- V sekáčiku (odporúčam tento) si následne dohladka rozmixujeme odmočené a precedené datle s arašidovým maslom, vodou, soľou a škoricou. Pridať môžeme aj karamelové flavdrops pre ešte autentickejšiu karamelovú chuť. Ak je karamel príliš hustý, pridáme ešte trochu vody.
- Hotovú karamelovú vrstvu navrstvíme na sčasti ztuhnutú tvarohovú vrstvu a následne tortu pokryjeme zvyškom tvarohového krému. Tortu dáme opäť do chladničky.
- V mikrovlnke alebo nad parou si roztopíme čokoládu s kokosovým olejom.
- Čokoládu dobre zamiešame, môžeme do nej vmiešať aj kokosové mlieko a vzniknutú čokoládu bez hrudiek vylejeme na vrch torty.
- Oriešky rozdrvíme na malé kúsky a posypeme nimi tortu.
- Maxi King tortu dáme stuhnúť aspoň na 6 hodín do chladničky.
Čas prípravy | 35 minút | |
Výdatnosť | 12 krajcov |
Nutričné hodnoty / | ||
KCal | 234 KCal | |
Sacharidy | 29 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bielkoviny | 12 g | |
Tuky | 10 g |
Pre viac podobných receptov klikni na kategórie nižšie
Bez cukruArašidové masloZdravé dezerty bez cukruDezerty s arašidovým maslomRecepty s arašidovým maslom bez cukruFitness ovsené recepty s vysokým obsahom bielkovínJa som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.
Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.