Kto by nemiloval klasiku – zapekané francúzske zemiaky? Toto chutné a jednoduché jedlo pochádza originálne z Francúzska, no myslím, že každá domácnosť si túto dobrotu pripravuje podľa vlastného receptu a chuti.
Tradičný francúszky recept na gratin neobsahuje vajcia, preto som ich v recepte nepoužila. Ak však chcete, pridať ich môžete buď do zálievky alebo uvarené na tvrdo a nakrájané na menšie kúsky. V recepte môžete použiť prosciutto, inú kvalitnú šunku, alebo aj uvarené mäso. V prípade záujmu však môžete mäso úplne vynechať, prípadne ho nahradiť za obľúbenú zeleninu. Túto verziu však máme doma najradšej a je aj poriadne sýta.
Po dopečení majú byť zemiaky po zapichnutí vidličky mäkké a zálievka má byť ešte trochu riedka. Dĺžka pečenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky zemiakov, veľkosti formy či vlastností rúry, takže v niektorých prípadoch je možné, že bude treba zemiaky piecť dlhšie.
Tieto fit francúzske zemiaky sú najlepšie na druhý deň, po odležaní v chladničke, kedy ešte viac zatuhnú.
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na čo najtenšie kolieska.
V mise si zmiešame všetky suroviny na zálievku dohromady.
Do zapekacej misy (o veľkosti zhruba 30 x 25 cm) následne vrstvíme zemiaky a nakrájané prosciutto (alebo šunku či tepelne upravené mäso), pričom každú vrstvu zemiakov zalejeme trochou zálievky.
Francúzske zemiaky zakryjeme prepichnutým alobalom a pečieme 1,5 až 2 hodiny pri 180 stupňoch, dokým nie sú zemiaky zmäknuté.
Na záver môžeme misu odokryť a zapiecť vrch zemiakov do zlatista.