Fit Recepty
Sleduj ma
Fit francúzske zemiaky

Fit francúzske zemiaky

Kto by nemiloval klasiku – zapekané francúzske zemiaky? Toto chutné a jednoduché jedlo pochádza originálne z Francúzska, no myslím, že každá domácnosť si túto dobrotu pripravuje podľa vlastného receptu a chuti.

Tradičný francúszky recept na gratin neobsahuje vajcia, preto som ich v recepte nepoužila. Ak však chcete, pridať ich môžete buď do zálievky alebo uvarené na tvrdo a nakrájané na menšie kúsky. V recepte môžete použiť prosciutto, inú kvalitnú šunku, alebo aj uvarené mäso. V prípade záujmu však môžete mäso úplne vynechať, prípadne ho nahradiť za obľúbenú zeleninu. Túto verziu však máme doma najradšej a je aj poriadne sýta.

Po dopečení majú byť zemiaky po zapichnutí vidličky mäkké a zálievka má byť ešte trochu riedka. Dĺžka pečenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky zemiakov, veľkosti formy či vlastností rúry, takže v niektorých prípadoch je možné, že bude treba zemiaky piecť dlhšie.

Tieto fit francúzske zemiaky sú najlepšie na druhý deň, po odležaní v chladničke, kedy ešte viac zatuhnú.

Tento recept je z novej knihy Fit recepty - obedy a večere (KÚPITE TU).

Raňajkové kaše a fit proteíny

Ingrediencie

  • 2 kg zemiakov
  • 300 g prosciutta (alebo kvalitnej šunky či mäsa)
  • na zálievku:
  • 300 g bieleho jogurtu (aspoň 3% tuku)
  • 200 ml mlieka
  • 250 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • bazalka/petržlenová vňať
  • 1/2 ČL soli (odporúčam túto)
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
Kniha Rýchlo a fit

Postup

  1. Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na čo najtenšie kolieska.
  2. V mise si zmiešame všetky suroviny na zálievku dohromady.
  3. Do zapekacej misy (o veľkosti zhruba 30 x 25 cm) následne vrstvíme zemiaky a nakrájané prosciutto (alebo šunku či tepelne upravené mäso), pričom každú vrstvu zemiakov zalejeme trochou zálievky.
  4. Francúzske zemiaky zakryjeme prepichnutým alobalom a pečieme 1,5 až 2 hodiny pri 180 stupňoch, dokým nie sú zemiaky zmäknuté.
  5. Na záver môžeme misu odokryť a zapiecť vrch zemiakov do zlatista.

Ostaňme v kontakte

Raz týždenne dostaneš výber fit receptov na svoj email.

Lucia Wagner
Čas prípravy140 minút
Výdatnosť5 porcií
Nutričné hodnoty / 1 porcia
KCal555 KCal
Sacharidy61 g
Vláknina10 g
Bielkoviny33 g
Tuky15 g
Lucia Wagner

Ja som Lulu, výživová poradkyňa, a s láskou pre vás tvorím tieto zdravé a chutné fit recepty.

Mojím cieľom je ukázať vám, že jesť chutne a zdravo sa dá naozaj jednoducho a hravo.

Lucia Wagner

Diskusia k receptu