Snažíte sa konzumovať viac bezmäsitých pokrmov? Ja určite! Je to dobré nielen pre planétu, ale aj pre celkové zdravie človeka - základom správnej výživy je pestrá strava zložená prevažne zo zeleniny, strukovín či obilnín. Tieto ľahké fit fašírky z červenej šošovice a cíceru sú dokonca výborným zdrojom rastlinných bielkovín. Pre ich zloženie sú vhodné dokonca aj pre vegánov - bez dresingu.
Šošovicové fašírky s cícerom sú chutnou a zaujímavou obmenou v kuchyni, ideálne napríklad ako zdravá večera. Po brokolicových a cuketovo-tuniakových fašírkach, ktoré sme si doma zamilovali, som sa rozhodla vyskúšať niečo nové, svieže a plné chuti. Pripravené ich máte za hodinku a navyše neobsahujú vysoké množstvo tuku ani sacharidov. Fantastické sú aj bez prílohy ako zdravý slaný snack keď vás prepadne hlad.
Spoločne s ľahkým jogurtovým dresingom sú pre mňa ideálnym obedom, či ľahšou večerou. Podávať ich môžete aj s čerstvým zeleninovým šalátom alebo s ryžou. V prípade, že vám býva z cíceru ťažko na žalúdku, je možné ho z receptu vynechať a nahradiť šošovicou.
Začneme tým, že si uvaríme červenú šošovicu v osolenej vode do mäkka.
Na oleji si opečieme na drobno pokrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a cesnak, podlejeme vodu a dusíme ďalších 5 minút.
Do kuchynského robota (sekáčika) dáme uvarenú šošovicu, cibuľu, mrkvu, pol hrnčeka ovsených vločiek, sterilizovaný cícer, trochu cícerového nálevu, citrónovú šťavu a olivový olej.
Pridáme aj soľ, mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku a mletý kmín. Všetko spolu zmixujeme na pomerne hladkú hmotu.
Zmes premiestnime do veľkej misy a pridáme minimálne pol hrnčeka ovsených vločiek, zmiešame. V prípade potreby dosypeme viac vločiek. Cieľom je dosiahnuť zmes, ktorá je vlhká, no drží svoj tvar.
Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia približne 25 minút do zlatista.
Na dresing si jednoducho zmiešame biely jogurt s roztlačeným cesnakom, olivovým olejom, sušeným petržlenom alebo čerstvým koriandrom, citrónovou šťavou a štipkou soli a čierneho korenia.